Oktatás

2021.01.27. 11:30

Felvételi után már javítják a feladatlapokat

Ezen a héten meglesznek a központi írásbeli felvételi eredményei, a szülők nehéznek találták a magyart.

Hegyi Erika

20210123 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Országszerte több tízezer általános iskolás diák kezdte írni felvételijét az általa választott középiskolában.

Fotó: Kozma István

Az elmúlt szombaton közel 4800 diák birkózott meg megyénkben a központi írásbeli feladatokkal. A szülők és a gyerekek bizonyára izgatottan várják az eredményt. A Herman Ottó Gimnáziumban érdeklődtünk, mi történik a feladatlapokkal, miután a felvételizők beadták azokat.

Pénteken megnézhetik

Madarász Péter, az intézmény igazgatója lapunknak elmondta, a járványügyi szabályoknak megfelelően a teszteket 24 órára el kellett zárni. Mivel ez az idő letelt, a javító tanárok hétfőn hozzáláttak az értékelésnek. Az eredmények, azaz a pontszámok a napokban felkerülnek a gimnázium honlapjára. A maximális pontszám 100, mivel a magyar- és a matematikafeladatokra is 50-50 pontot lehet szerezni, már persze akkor, ha minden megoldás tökéletesre sikerült.

– A kijavított feladatlapokat a mi iskolánkban pénteken tekinthetik meg a szülők és a gyerekek. Ezen a napon is be kell tartanunk a szigorú biztonsági szabályokat. A belépők hőmérés és kézfertőtlenítés után mehetnek tovább, és ügyelünk arra is, hogy egymás között tartsák a megfelelő távolságot. Azt javasoltuk a szülőknek, hogy a feladatlapokat fotózzák le, és otthon tekintsék át tüzetesebben, hogy az intézményben minél kevesebb időt töltsenek. Ha észrevételük van valamelyik feladat javításával kapcsolatban, azt február 1-jén délután 4 óráig tehetik meg. Ilyenkor kijelölök egy másik tanárt, aki átnézi a feladatlap javítását. Észrevételt gyakran tesznek a szülők, de annak megalapozottsága ritka – jelezte az igazgató.

Hozzátette: ha szülő továbbra is fenntartja az állítását, akkor az igazgatói határozat kézhezvételétől számított három napon belül fellebbezést nyújthat be az Oktatási Hivatalhoz. A hivatal egy független pedagógust jelöl ki, hogy megállapítsa, jogos-e a szülő észrevétele. Az eredményről a szülő is, az iskola is nyolc napon belül értesítést kap.

Nehéznek tartották

Madarász Péter hangsúlyozta: az nagyon ritkán fordul elő, hogy valamelyik szülő az Oktatási Hivatalhoz fordulna a felvételi feladatlapok javítása miatt.

A kijavított feladatlapokat az iskolánkban pénteken tekinthetik meg – Madarász Péter

Az írásbeli után a közösségi oldalon különböző szülői vélemények jelentek meg, amelyek arról szóltak, hogy a 8.-osok magyarfeladatai aránytalanul nehezek voltak. Orliczki Ágnes, a Herman Ottó Gimnázium magyar-munkaközösségének vezetője lapunknak elmondta, az idei feladatlap nem mondható nehezebbnek az elmúlt évekhez képest. Árnyalatnyi különbségek természetesen lehetnek a különböző tesztek között, de az idei inkább átlagos volt. A probléma inkább az, hogy a 45 perc kevés a 10 feladat megoldására. Gyakran előfordul, hogy az utolsó feladatra, a fogalmazásra már nem jut elég idő, ezért nem figyelnek oda a gyerekek, hogy hány érvet és ellenérvet kell hozni az adott témában, és hogy a saját véleményüket is ki kell fejteni. Emiatt pedig értékes pontokat veszíthetnek.

Fókuszban a helyesírás

– Volt olyan feladat is, ami helyesírási tudnivalókra épült, és egy-egy példasornál nemcsak egy megoldást lehetett elfogadni, hanem a három szóból vagy egyet, vagy kettőt, vagy mindhármat. Ezért itt sok pontot veszíthettek

a nem biztos helyesírók – mutatott rá a szaktanár.

(A borítóképen: Várakozó hozzátartozók a miskolci Földes Ferenc Gimnázium előtt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában