mínuszok

2021.01.16. 11:30

Extrémebbnek érezzük a téli hideget

Hétvégén akár mínusz 10 fok is lehet. Hogyan készülhetünk fel a hidegre? – ezt a kérdést jártuk körbe.

20210107 Bánkút fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Időjárás riport: Bánkúton nagy havazás volt.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Dr. Dienes István bükkszentkereszti háziorvos, a Magyar Orvosi Kamara választókerületi elnöke elmondta, hogy ha valaki a nagyobb mínuszokban huzamosabb ideig bármilyen céllal kint tartózkodik, érdemes rétegesen felöltöznie, a csapadéktól átnedvesedett ruhadarabját azonnal szárazra cserélnie.

Csúszhatnak az utak

– Ha az utak csúszósakká válnak, a lehetőségeinkhez mérten olyan lábbelit válasszunk, amely jól tapad, így a sérüléseket is elkerülhetjük. Kinti munkavégzés esetén, fogyasszunk gyakrabban forró italokat, azok javítják a komfortérzetünket, átmelegítik a testünket. Az, hogy mit eszünk, annak különösebben nincs jelentősége. A koronavírus-járvány idején kifejezetten ajánlott vitaminokat továbbra sem hagyjuk el, hogy a szervezetünk minél ellenállóbb maradjon. Meglátásom szerint voltak sokkal hidegebb telek is az elmúlt évtizedekben, talán a globális felmelegedésnek köszönhetően érezzük ezt a lehűlést extrémebbnek. Azonban komolyan kell venni, bár több tényezőtől függ, a lábujjaknak 1-2 óra is elég, hogy elfagyjanak – tájékoztatta az Észak-Magyarországot az háziorvos.

Megyénkben a legtöbb hajléktalan ember Miskolcon él, a kemény mínuszok beálltával rájuk különösen kell vigyázni.

Akik fedél nélkül maradtak

A külterületekről vagy utcáról beszállított embereket a Magyar Vöröskereszt B.-A.-Z. Megyei Szervezetének Hajléktalanokat Gondozó Központja fogadja. Az intézmény vezetője, Duberné Dunaveczki Éva az Észak-Magyarországnak jelezte, jelenleg 85 százalékos a kihasználtságuk, de mindenkit fogadnak, aki a tél beálltával melegre és biztonságra vágyik. Az éjjeli menedékhelyük napi 24 órás nyitvatartással üzemel, a nappali melegedőjük pedig napi 12 órában. A népkonyhájuk hétvégén is biztosít napi egy tál meleg ételt, a Magyar Élelmiszerbanknak köszönhetően pedig péksüteményt tudnak biztosítani a hajléktalan emberek számára. Ők addig maradnak, ameddig csak akarnak. Az intézményben meleg van, fürdési lehetőség is biztosított és a napi többszöri étkezés.

– Télen az utcai szociális munkások is kiemelt figyelmet fordítanak az elesett emberekre. Ilyenkor gyakrabban látogatják a külterületeken, fűtetlen viskóban élő embereket. Ellátják őket élelmiszerrel, takaróval, meleg ruhával, gyertyával, és ha szükség van rá, gyógyszerrel is segítenek – jelezte az intézményvezető.

Ha valaki a hidegben földön vagy padon fekvő embert lát, értesítse a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Miskolci Regionális Diszpécserszolgálatát. Telefonszám: 06-46/530-268.

Kedvenceik is fáznak

– Egy kis odafigyeléssel elkerülhetjük a környezetünkben tartott ebek meghűlését, fagyását. Ez azért is lényeges, mert az állatoknak szenvedést okozó, helytelen tartás bűncselekmény Magyarországon – tudtuk meg Seres Zoltántól, az Orpheus Állatvédő Egyesület elnökétől. – A kertben lakó kutyusok számára ilyenkor energiában dús eleségre és szélvédett kuckóra, téliesített kutyaházra van szüksége. Napközben szükséges lehet az ivóvizes tálakban található befagyott víz cseréje. A fürdetést viszont kerüljük, mert azzal lemosnánk róluk a természetes zsíros védőréteget.

Kedvenceink számára télen is fontos a mozgás és játék, ezért a napi sétát, különösen a lakásban élő kutyák esetében ilyenkor sem spórolhatjuk meg.

– Kizárólag megfelelő öltözetben menjünk ki állatainkkal a lakásból! A kutyatopánka és kutyaruha nemcsak divathóbort, hanem megvédi a tappancsukat a lesózott utaktól, a kabátka pedig a kihűléstől. Ennek hiányában minden városi séta után fontos letisztítani, végigtörölgetni a lábakat, vagy bekrémezni az ebtalpakat. Kutyacipőt és -ruhát készen is lehet kapni, de ezek házilag szintén elkészíthetőek, akár egy műbőr darabból, amit felül összekötünk. Ruhácskát a kis- és közepes termetű, rövid és középhosszú szőrű kutyákra kell ráadni, amit cső alakban szintén könnyedén megvarrhatunk, vagy köthetünk otthon is – mondta Seres Zoltán.


Kiemelt rendőrségi figyelem a mínuszokban

Nagy hideget jósolnak a hétvégén a meteorológusok, többek között a rendőrség is készül rá.

A rend­őrségnél évek óta kiemelt figyelmet fordítanak a téli időszakban a lakosságvédelmi intézkedésekre. Hétvégére a megyénkben egy kiterjedt összefogás szereplőiként igyekeznek komplex segítséget nyújtani.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon megtudtuk: már a téli időszak beállta előtt felvették a kapcsolatot a katasztrófavédelemmel, a megyei polgárőrszövetséggel, az önkormányzatokkal, a szociális ellátásban dolgozó intézményekkel, a civil szervezetekkel, és egyeztettek.

Azóta is folyamatosan kapcsolatban vannak a szerve­zetek az információáramlás érdekében. Szintén felmérték a körzeti megbízottak és az önkormányzatok segítségével azokat az utcán vagy külterületen, tanyákon, rosszabb állapotú épületekben, nehéz anyagi körülmények között, egyedül élő embereket, akik veszélyben lehetnek a nagy hidegek alatt. Őket folyamatosan, visszatérően ellenőrzik, ha problémát észlelnek, azonnal be tudnak avatkozni. Idén is a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti a téli diszpécservonalat, amelyre bejelentéseket lehet tenni, a rendőrök is e számon kérik a szakemberek segítségét.

A nagy hidegben a szolgálati vezénylést úgy alakítják, hogy minden rendőr az utcán töltött szolgálat alatt meleg helyen is legyen, és védőitallal is ellátják őket.

(A borítóképen: Fehérben pompázik a táj egy igazi téli hétvégén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában