Miskolc

2021.01.16. 14:00

Épül az új múzeumszárny

A kormány újabb 271 milliós támogatása nyomán indulhat a múzeum bővítése.

Szaniszló Bálint

Fotó: Kozma István

A Magyar Közlöny december 31-i számában jelent meg, hogy a kormány 271 millió forinttal 1 milliárd forintra egészíti ki azt a pénzösszeget, amelyből megépülhet a Herman Ottó Múzeum Görgey utcai épületének új szárnya. A projektre még az előző, Fidesz–KDNP-s városvezetés nyújtott be pályázatot, melyet a kormány akkor több mint 700 millió forinttal támogatott, ugyanakkor az európai szintű fejlesztéshez többlettámogatás vált szükségessé, ezt ítélte meg most a kabinet.

Többek között az Európában egyedülálló kollekciót, a Kárpát-medence népviseleteit mutathatja be az új épületszárnyban a múzeum: összesen 280 eredeti népviselet, közülük 173 életnagyságú bábu segítségével elevenedik meg. A gyűjteményt a néhai Barna György magángyűjtő adományozhatja Miskolcra.

„A koronavírus akadályt gördített a múzeumlátogatás és mindenfajta turizmus útjába, mi mégsem engedhetjük el ezeknek az ágazatoknak a kezét – fogalmazott kérdésünkre Csöbör Katalin miskolci országgyűlési képviselő. – Ezért döntött úgy a kormány, hogy kiegészítő támogatást biztosít a Herman Ottó Múzeum további fejlesztéséhez.”

Mi nem engedhetjük el ezeknek az ágazatoknak a kezét – Csöbör Katalin

„A megye idegenforgalma sokat lépett előre az elmúlt években, de azon dolgozunk, hogy még több embert tudjunk idevonzani, ezzel még jobban fellendítve a megye gazdaságát. A múzeum gyarapítása és korszerűsítése mellett ugyancsak ezt szolgálja a diósgyőri vár és a miskolctapolcai fürdő további támogatása” – tette hozzá Csöbör Katalin.

Megvennék a Tokajt is

Borkuti László, a miskolci önkormányzat közművelődési és turisztikai tanácsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy az újabb támogatás azt jelenti, hogy elkezdődhet a beruházás. A még az előző önkormányzat működése idején kiírt közbeszerzési pályázat győztese, az FK Raszter Zrt. heteken belül átveheti az építési területet, és – az építkezéssel kapcsolatos engedélyek, okiratok aktualizálása után – megkezdődhet a múzeum új szárnyának megépítése.

Régi vágyunk, hogy Barna György gyűjteménye méltó helyet kapjon – Borkuti László

„Nagyon régi vágya a város közönségének, hogy a miskolci lokálpatrióta, Barna György viseletgyűjteménye méltó kiállítási területet kapjon – mondta a tanácsnok. Megtudtuk tőle, hogy tárgyalást folytatnak Barna György örökösével az egykori „Tokaj vendéglátóház” megvásárlásáról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában