Domaháza

2021.01.17. 12:00

Energetikai és útfelújítás

Domaházát a koronavírus csak kis mértékben érintette, a lakosság betartotta az egészségügyi intézkedéseket.

Marosréti Ervin

Forrás: ÉM

Két korábban megkezdett projektet zártak le tavaly a legnyugatibb borsodi településen.

Sikerrel újították fel a helyi művelődési házat, ahol pályázati forrásból energetikai fejlesztéseket hajtottak végre. Új nyílászárókat szereltek be, elvégezték a külső hőszigetelést, az áramtermelést pedig most már napelemek biztosítják. Új fűtési rendszert alakítottak ki, radiátorok és konvektorok kombinációjával találták meg az optimális megoldást. Az épület korszerűsítése nagyságrendileg 50 millió forintból valósult meg.

– Ugyancsak fontos volt számunkra, hogy sikerült a Petőfi utat teljes szélességében és hosszában leaszfaltoztatni – tette hozzá a 2020-as eredményekkel kapcsolatban Elek István, Domaháza polgármestere. – Elég rossz állapotban volt ez a szakasz, rengeteg kátyút kellett az autósoknak kikerülni. Itt található a Községháza, valamint az orvosi rendelőnk is, ezért is lényeges volt a minőségi javulás. A hétszáz méter hosszú utat a Magyar Falu Program keretében tudtuk megújítani, ami fontos beruházás volt a falu életében.

Elek István szerint a koronavírus-járvány elkerülte Domaházát. Volt ugyan néhány pozitív eset, de a lakosság fegyelmezetten betartotta az előírt egészségügyi szabályokat. A legnagyobb munkáltatónak az önkormányzat számít, a 65 fővel zajló közfoglakoztatás pedig a nehézségek ellenére zavartalanul zajlott. Az ügyfélszolgálatot nem állították le, csupán minden szempontból óvatosabbak voltak. A háziorvosi ellátás végig működött, és igyekeztek a lehetőségekhez mérten segíteni a lakosságot.

– Több ízben osztottunk maszkot, és fejenként két­ezer forintos anyagi támogatást biztosítottunk a lakosságnak, amit tisztítószerek vásárlására használhattak fel – tette hozzá hivatalában Elek István. – Annak viszont kimondottan örülök, hogy a 65 év feletti réteg számára az esztendő végén anyagi segítséget tudtunk nyújtani, egyszeri 40–80 ezer forint közötti összegben. Erre az önkormányzat összesen 6 millió forintot fordított, de tudjuk, hogy ebben a nehéz időszakban sokat jelentett az idősebbeknek. Örülök, hogy Domaházát elkerülte a koronavírus, egy kezemen meg tudnám számolni, hogy hány megbetegedés volt. Remélem, ez már így is marad.

Tovább szépül a falu

Az előttünk álló esztendő is mozgalmasnak ígérkezik Domaházán. Szintén a Magyar Falu Programban rejlő lehetőségnek köszönhetően megújul a temető kerítése, amelyet kétszázötven méter hosszban, betonelemekből állítanak majd össze.

Megkezdődik az óvoda energetikai felújítása, ami tartalmát tekintve szinte megegyezik a kultúrházon végzett felújítással. Elek István polgármester szerint további terveket is megfogalmaztak: szeretnének közterületek karbantartására szolgáló gépeket beszerezni, de folyamatosan figyelik a pályázati kiírásokat, és ehhez igazodva nyújtják majd be az elképzeléseiket.

(A borítóképen: Elek István büszke az elért eredményekre)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában