Gyász

2021.01.19. 08:25

Meghalt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere

Hosszan tartó, küzdelmes betegség után 56 éves korában elhunyt Kriza Ákos, Miskolc volt polgármestere.

Kriza Ákos Miskolc polgármester

Fotó: Veres Viktor

Kriza Ákos 1965-ben született Nagyváradon. 1983-ban matematika-fizika szakos gimnáziumi érettségit tett, majd felsőfokú tanulmányait a Marosvásárhelyi Orvostudományi Egyetemen és a Nyugat-Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi karán végezte. Az orvostudományi egyetem elvégzése után, 1990-ben költözött Miskolcra, ahol általános orvosi diplomát szerzett. 1994-ben fül-orr-gégészeti szakvizsgát tett és 1995-ig a Diósgyőri Kórház fül-orr-gégészeti osztályán dolgozott klinikai orvosként. Pályafutását később családorvosként folytatta, először a „Békeszálló” melletti Kiss Ernő utcában, majd közel 10 éven át a Martinkertvárosban. 1999-ben megpályázta és elnyerte a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatói tisztségét. 1999. november 1-jén állt munkába és polgármesterré választásáig ebben a pozícióban tevékenykedett. 2004 és 2005 között Központi felügyeletet gyakorló orvos-igazgató volt a Vasútegészségügyi Kht. Budapest, alkalmazásában.

A politika iránti érdeklődése 1990-ben kezdődött, hivatalosan 1997-ben csatlakozott a Fideszhez. Első politikai megbízatása az volt, amikor a megyei választmányba bekerült. 2002-ben a megyei közgyűlés tagja lett, majd 2002–2006 között az egészségügyi bizottság elnöki tisztét látta el. 2010-ben megnyerte a polgármester választást. 2019. augusztus 9-én bejelentette, hogy egészségügyi okokból nem indul újra a 2019-es önkormányzati választáson.

Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nem csak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de szerető házastárs és édesapa, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér.

Orbán Viktor miniszterelnök a hivatalos közösségi oldalán egy közös képpel búcsúzott Kriza Ákostól.

A Fidesz közleményben reagált: Kriza Ákos kilenc évig hűen szolgálta Miskolcot polgármesterként, hivatalában töltött ideje alatt a város történelmi léptékben fejlődött. Kriza Ákost a Fidesz saját halottjának tekinti. Isten nyugosztalja! – írták.

Nagy Ákos, a Fidesz miskolci frakciójának vezetője eképpen emlékezett: „Nincsenek szavak a halál idején, amik a veszteséget eléggé leírhatnák, és nincsenek gondolatok, amik a fájdalmat eléggé kifejeznék. Egy olyan polgármestertől és baráttól kell most búcsúznunk, aki folyton építeni akarta maga körül a világot, aki minden nap tenni akart Miskolcért, aki soha nem elégedett meg a jelennel, mert a jövőt még jobbra akarta formálni. Egy olyan embertől kell most elköszönnünk, aki mindig csak előre nézett, aki örökké bátor volt, hitében erős, és jószándékában bizonyos. Így vezetett a várost polgármesterként, így gyógyított beteget orvosként, és így vigyázott a családjára férjként és apaként. Tiszta szívvel hitt a keresztény kultúrában, a hazában és a nemzetben, a családban és a barátságban, szerette Magyarországot és Miskolcot. Ezek az eszmék és érzések vezérelték az élete során, és most mindnyájunk szívében ott a keserűség, és lelkünkben a szomorúság, mert búcsúznunk kell egy igazi nagy harcostól. Kedves Polgármester Úr, drága Barátunk! Köszönünk most mindent, emléked bennünk él örökké, nyugodj békében!„

Miskolc város vezetése megköszönte Dr. Kriza Ákos városvezetői és orvosi munkáját őszinte együttérzéséről biztosítja a gyászoló családot, és osztozva fájdalmukban kíván nekik erőt és kitartást a gyász óráiban. Miskolc Városa nevében Veres Pál polgármester felajánlotta, hogy Dr. Kriza Ákost, a város volt polgármesterét saját halottjának tekinti és számára díszsírhelyet biztosít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában