komplexum

2021.01.21. 07:00

Az MVM lehelhet újra életet a Tisza II. Erőmű blokkjaiba

Kombinált ciklusú gázturbinás blokkokkal működő tartalék­erőművé szeretnék átalakítani a tiszaújvárosi komplexumot.

Szaniszló Bálint

dav

Forrás: ÉM

A hazai villamosenergia-szolgáltatásban egykor jelentős szerepet betöltő, de 2012. március 31-e óta nem működő Tisza

II. Erőművet a szakmabéliek, illetve a téma iránt érdeklődők ebbéli mivoltában ismerik és nagyon sokan reménykedtek abban, hogy visszajöhetnek a hősidők, amikor az áramtermelés egyik oszlopa volt a komplexum, amely – nem mellékesen – munkát adott több száz környékbeli szakembernek.

A rossz emlékű baleset

A civilek számára – ha másból nem – a híradásokból vált hírhedté 1993. december 15-e tán. Ezen a napon történt ugyanis, hogy egy beteg csecsemőket és orvosokat szállító Mi–2-es helikopter az átláthatatlan ködben eltévedve – az erőmű 250 méter magas vasbeton szerkezetű kéményébe csapódott 193 méter magasan. A gép az ütközést követően felrobbant, a fedélzetén tartózkodó mind az öt személy szörnyethalt. A kémény oldalán 2 méteres lyuk keletkezett, de az akkori kéménynek pedig az akkori álhírekkel szemben lényegében nem lett semmi komolyabb károsodása, amiért le kellett volna bontani. A kémény oldalán ma is őrzi egy emléktábla, az akkor történt borzadalmas eseményt.

Fontos alaperőmű volt

A Tisza II. Erőmű egyébként 1972 és 1978 között épült, az akkori energiaigény-előrejelzéseknek megfelelően, 900 megawattos névleges teljesítménnyel, amelyet 4 darab 225 megawattos erőművi blokk biztosított szénhidrogén-tüzelésű kazánokkal. Az erőmű blokkjai földgázzal és fűtőolajjal egyaránt képesek voltak üzemelni, illetve még 1982-ben alkalmassá tették úgynevezett „nagy inerttartalmú földgázos” tüzelésére.

Az erőművet az Állami Építőipari Vállalat építette, majd a Tiszai Erőmű Vállalat üzemeltette, majd 1996-ban a nagy energetikai privatizáció során az amerikai AES Corporation vásárolta meg és üzemeltette az ominózus 2012-es leállásig. Akkor az erőművet, az SPS Smart Power Systems Zrt. vásárolta meg azzal a szándékkal, hogy tovább üzemeltetik. Ez azonban mind a mai napig nem történt meg, mert – úgy tudjuk – nem sikerült megfelelő energiaátvételi árat kialkudni a Magyar Villamosművekkel, ennek fő oka főleg az volt, hogy lényegesen olcsóbban lehetett beszerezni a villamosenergiát például Ukrajnából.

Itt az igazi szakmai befektető

Időről időre felröppentek hírek az erőmű újraindításáról és arról is, hogy szakmai befektetők vásárolnák meg a komplexumot. Legtöbbször az MVM-et említették. Mi is több alkalommal érdeklődtünk a villamosműveknél, de mind ez idáig cáfolták a tranzakció lehetőségét.

Tavaly december végén azonban – stílusosan fogalmazva – felszállt a fehér füst. Kiss Csaba, az MVM Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese erősítette meg, hogy az MVM GTER Gázturbinás Erőmű Zrt. erőművi portfóliója új elemmel bővült, megvásárolta a Tisza Erőmű Kft.-t az SPS Smart Power Systems Zrt.-től.

Mint a vezető fogalmazott, lehetőség nyílt, hogy a korábbi Tisza II. Erőmű telephelyén a meglévő eszközöket és engedélyeket felhasználva rugalmas, modern, alacsony karbonkibocsátást garantáló, magas hatásfokú, kombinált ciklusú gázturbinás létesítményt fejlesszenek ki. Így tovább lehet növelni az ellátásbiztonságot, és lehetővé tehetők a növekvő kapacitású, időjárásfüggő megújulóenergia-termelő egységek további fejlesztései. A vásárláskor foglalkoztatáspolitikai szempontok is latba estek. A tartalékerőműként szolgáló komplexum kialakításához mintegy ezer ember munkájára számítanak, az üzemeltetéshez pedig hetven-nyolcvan szakemberre lesz szükség.

(A borítóképen: A hírhedtté vált kémény és a szebb napokat megélt erőmű)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában