Újraindult

2021.01.07. 17:00

Ambiciózusnak kell lenni, és jól is kell tudni tanulni

Különböző szempontokból okoz nehézségeket a vizsgaidőszak a Miskolci Egyetem hallgatói számára.

Kiss Daniel

20201030 Miskolc A Miskolci Egyetem épületei és kollégiumi épületek. Fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország

Fotó: ÉM

Rövid téli szünet után hétfőn folytatódott az első félévet követő vizsgaidőszak a Miskolci Egyetemen. A diákokat kérdeztük: hogyan alkalmazkodott az oktatás és a számonkérés ehhez a rendkívüli helyzethez? Emellett kíváncsiak voltunk arra, hogy eddigi tapasztalataik alapján milyen véleménnyel vannak a képzésről, és mit ajánlanak a most felvételizőknek.

Nehezebb, de kisebb a nyomás

Csire Panna másodéves gépész­mérnök-hallgató elmondása szerint a legjobb hozzáállás a vizsgaidőszakhoz, ha az ember minél több egyszerűbb tárgyat letud az elején, így kettővel decemberben már maga is megpróbálkozott.

– Az online oktatás a mi karunkon szerintem nagy nehezítést jelentett – panaszolja Panna. – Nálunk nagy hangsúly kerül a gyakorlásra, megoldandó feladatokra, amiket a képernyőkön keresztül bonyolultabb volt átadni, mint személyesen – magyarázza.

A személyes oktatás esetén nagyobb volt a nyomás – Csire Panna

Karonként változik, hogy a járványhelyzet miatt megnehezedett-e az oktatás és vizsgázás Panna szerint. Technikai problémákról is beszámol: nem ritkán találkozott kisebb bakikkal a hallgatók részéről (például, hogy elfelejtette valaki lenémítani a mikrofonját), de még jellemzőbben a rendszer részéről is. Kevésbé ismerik a hallgatók a számonkérések felületeit, melyek befogadóképességgel, kompatibilitással küszködnek.

– Nem a technika okoz leginkább problémát ebben a rendkívüli helyzetben. Én nehezebben tudom komolyan venni az egészet, körülöttem pedig mindenki

a kibúvókat keresi. A személyes oktatás esetén nagyobb volt a nyomás – meséli Panna.

Szerinte a vizsgák viszont ugyanolyan nehezek maradtak, így ez a vizsgaidőszak kihívást jelent azoknak, akik nagy erővel fókuszálnának a tanulásra.

Amire hatott a járvány

Éles kontrasztot bizonyít a karok között, hogy Dózsa Gergely harmadéves történész alapszakos hallgató már nyolc sikeres tárggyal büszkélkedhet a vizsgaidőszak elején.

– Az oktatók nálunk az elővizsgázást szorgalmazták – magyarázza. – Ekkor persze elnézőbbek voltak a vizsgázókkal, így nem volt olyan megerőltető, mint amilyennek hangzik.

Gergely szerint így ez a félév jobban sikerül, mint ha személyes formában történt volna az oktatás és a számonkérés.

– Persze nem ez a legjobb félévem, de szerintem ez csak a saját teljesítményemnek köszönhető, és nem külső tényezőknek. Ilyen téren tehát az online vizsgázás nem hat különösebben az eredményeinkre – magyarázza. – Az órákon kívüli élet viszont igenis elszenvedte a vírus negatív hatását. Ez az elsőéveseknek lehet különösen rossz – gondolja. – Szeptembertől remélhetőleg akadálymentesen zajlik majd a több száz éves múltú hagyományőrzés, és egy igazi ízelítőt kaphatnak az új diákok az egyetemi életből. Emellett bízom benne, hogy a mi tankörünk is úgy tud találkozni majd – már tavasszal –, ahogy a járvány előtt – mondja optimistán Gergely.

Az oktatók nálunk az elővizsgázást szorgalmazták – Dózsa Gergely

Gördülékenyebb átállás

Műszaki menedzsernek tanul Müller Bence, aki ötödik félévét fogja lezárni.

– Hét tárgyból vizsgázok most, ebből pedig kettőt már sikerült is letudni. Ezen a héten még lesznek kihívások, de egyelőre jól alakul a vizsgaidőszak – meséli. Ezt a félévet bár komolyabban vette Bence, de vegyes érzései vannak a helyzetet illetően. – Én miskolci vagyok, de el tudom képzelni, hogy a kollégistáknak nagy megkönnyebbülés ez, hogy nem kell bejárogatniuk vizsgázni. Személyesen viszont jobban szerettem a jelenléti oktatást, ebben pedig gondolom a tanárok értenek egyet leginkább. Nehéz volt így átadni az anyagot, főleg az idősebb oktatóknak, akiknek még a technikával is jobban meg­gyűlt a bajuk. Tavasszal még nehezebb volt, most viszont gördülékenyebb volt az átállás a virtuális térbe, jobban hozzászoktunk – magyarázza Bence.

Müller Bencének egyelőre jól alakul a vizsgaidőszak / Fotó: Bujdos Tibor

Pannához hasonlóan persze vannak kifogásai a technikát illetően, hosszú töltési időkről mesél. Sok embernek ezt az internetje, számítógépe vagy telefonja sem bírja.

Neki viszont leginkább az együtt tanulás lehetősége hiányzik, de ez remélhetőleg a következő félévben újra lehetségessé válik. Bence is és Panna is ajánlják saját szakjukat a most felvételizőknek, szerintük ugyanis gépész-, gazdász-, mérnökdiplomákkal könnyen el lehet helyezkedni a mai világban.

– Azt viszont érdemes észben tartani, hogy bár alacsony a ponthatár, így könnyű bejutni, de a bennmaradás jelenti az igazi kihívást – hangsúlyozza Panna. – Nem elég megugrani a ponthatárt: ambiciózusnak kell lenni, és jól is kell tudni tanulni.

(A borítóképen: A héten újraindult a vizsgáztatás a rövid téli szünet után a Miskolci Egyetemen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában