támogatás

2021.01.17. 07:00

„Adózás” helyett nyitni kellene

Megyénkben is kevesebb megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos ember dolgozik, mint amennyi dolgozhatna.

Hegyi Erika

20200506 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak Magyarország Vásárolj helyi terméket illusztráció.

Forrás: ÉM

Fotó: Kozma István

Idén 48,6 milliárd forinttal támogatja a kormány a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, jelentette be Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár a napokban. Ez az összeg, mintegy 3 milliárd forinttal több, mint az elmúlt évben.

Az államtitkár jelezte: 2010-ben a megváltozott munkaképességű személyek csupán 18 százaléka dolgozott, ma ez az arány 44 százalék. Újdonság az is, hogy január 1-jétől megszűnt a megváltozott munkaképességű munkavállalók úgynevezett jövedelmi korlátja. A megváltozott munkaképességűek számára a munka nem csupán megélhetést jelent, hanem az önbecsülés, a közösséghez való tartozás érzését is, hangsúlyozta Fülöp Attila.

Többet is lehetne...

Megyénk egyik legnagyobb, megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatója a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága.

Az alapítvány elnökétől, Jakubinyi Lászlótól megtudtuk, a megnövekedett állami támogatásnak nagyon örülnek, azonban hazánkban, így megyénkben is még mindig sokkal kevesebb megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos ember dolgozik, mint amennyi dolgozhatna.

Elöljáróban rávilágított: a jogszabályok szerint a 25 főnél nagyobb foglalkoztatók vagy felvesznek 20 munkavállalóként egy-egy megváltozott munkaképességű dolgozót, vagy befizetik a rehabilitációs hozzájárulást. Ez nem kevés, 20 főnként, közel 1,5 millió forint évente. A munkáltatók hozzáállását jelzi, hogy tavaly 100 milliárd forintot fizettek be az államkasszába ilyen címen. Megyénkben is vannak bőven olyan nagy cégek és munkáltatók, melyek inkább befizetnek, minthogy megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos embert alkalmaznának. Ráadásul ez a köznyelvi „rehabilitációs adó” a mindenkori minimálbér függvénye, annak kilencszerese, mely megváltható egy fő foglalkoztatásával.

A minőség a lényeg

– Ha valamelyik munkáltató felvesz a kötelező minimum 4 órás munkára egy megváltozott munkaképességű embert, a cég mentesül az „adó” befizetésétől. Konkrétan: 1 millió 449 ezer forintot kellene befizetnie, ebből négy órában évi 966 ezer forintba kerül a munkavállaló. Tulajdonképpen van egy „ingyen” munkaerő, és alkalmazottanként évi 483 ezer forinttal több marad nála „adómegtakarításként”. Mégsem működik! A problémát abban látom, hogy a cégek egyszerűen nincsenek tisztában a foglalkoztatásnak ezen ágával. Mondok néhány saját példát. Nálunk kitűnő megváltozott munkaképességű szakács és sajtmester is dolgozik. Nagyszabású rendezvények tömegétkeztetésének megrendelése során vagy a sajtunk tavalyi aranyérmének odaítélésekor, a szolgáltatás és a termék minősége a szempont. Az, hogy kik vesznek részt az előállításban, az csak hozzáadott érték. De sorolhatnám a kertész, karbantartó, gépkocsivezető, állatgondozó, szociális segítő, irodai, takarító, sőt informatikus megváltozott munkaképességű kollégáinkat is. A lényeg az, hogy megtaláljuk mindenki erősségét, és számukra a megfelelő munkakört. A cégvezetőkben valószínűleg azért van félelem, és azért zárkóznak el, mert nem tudják, hogy milyen értékes munkát tudnak végezni a megváltozott munkaképességű emberek. Sok munkáltatóval dolgozunk együtt annak érdekében, hogy ez a szemlélet megváltozzon. Tizenöt éve fáradozunk azon, hogy a megfelelő ember a megfelelő helyre kerüljön – hívta fel a figyelmet Jakubinyi László.

Negyvenezer

Hozzátette: megyénkben 40 ezer megváltozott munkaképességű ember él, közülük Miskolcon 10 ezer. 75 százalékuknak nincs iskolai végzettsége, maximum 8 osztálya. A 40 ezer ember több mint fele aktív korú.

– Mi most elnyertük az akkreditációs bértámogatást és a következő 3 évre a kvótát; a súlyosabb fogyatékosok foglalkoztatására is, melyből 200 megváltozott munkaképességű vagy fogyatékos embert tudunk foglalkoztatni. Nemrég indult egy speciális GINOP-forrású projektunk, melynek keretében a közeljövőben akár 50 megyénkben működő cégnek tudunk olyan ingyenes, komplex szolgáltatást nyújtani, melynek során felkészítjük őket a megváltozott munkaképességű munkavállalók fogadására. A sikeres együttműködés végén Foglalkozási Rehabilitációs Auditot is kiállítunk számukra – jelezte az elnök.

(A borítóképen: A Baráthegyi Majorságban is megváltozott munkaképességűek készítik a kecskesajtot)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában