Gadna

2020.12.08. 19:00

Új óvoda épülhet a településen

A régi épületet már nem lehet megmenteni, így nincs mód a felújítására sem.

Horváth Imre

20201014 Sándorfalva Advetista közösség építkezik Képen: Építkezés, tégla, fal új építés, ház, illusztráció Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Forrás: MW

Fotó: Török János

A Magyar falu program Óvodaépület felújítása pályázati kiírásában pár ezer forint híján 150 millió forintot nyert el a szikszói járásban található Gadna település önkormányzata. Ezzel ők nyerték el a legnagyobb támogatási összeget az egész országban, ami nem is csoda, hiszen egy új óvodát kénytelenek építeni.

A jelenleg az óvodának helyet adó épület már 150 éves is elmúlt, tudjuk meg Lakatos Dezső polgármestertől. Mint mondja, a település idősei úgy emlékeznek, hogy egy házaspár élt ott, akik hentesüzletet üzemeltettek, később iskolaként funkcionált az épület.

Rossz állapotban

– Én magam is odajártam, három osztályt lehetett végezni Gadnán, aztán Felsővadászon tudták a gyerekek folytatni a tanulmányaikat. A rendszerváltás után óvodát alakítottak ki az épületben, azóta is így funkcionál, jelenleg 39 helyi gyermek jár oda. Már akkor is nagyon rossz állapotban volt, azóta pedig tovább romlott. A tető rogyadozik, a nyílászárók nagyon rosszak, mozog az épület, emiatt folyamatos, hogy kitörnek az ablaküvegek a régi fa nyílászárókban. Megérett arra, hogy elbontsuk és újat kapjunk. Demeter Zoltán képviselő úr is egyetértett ezzel, és minden segítségét megadott ahhoz, hogy meglegyen a forrás a beruházáshoz – mondja a polgármester.

Az épületet teljesen lebontják, és egy új óvoda épül, amely egycsoportos lesz, de úgy alakítják ki, hogy bővíthető legyen majd a későbbiekben. A beruházás teljeskörűen valósul meg, ami nemcsak az épületet érinti, hanem az óvoda egész területét, így az udvar is megújul, ahogy a játszótér is, és a bútorzatot is cserélik.

– Mindenki nagyon várja, hogy megépüljön, nagyon kedves és lelkiismeretes vezetőnőt sikerült találnunk két éve, amikor átvettük az óvodát Felsővadásztól, ugyanis korábban ők kezelték. A vezetőnő szívügye a gyerek ellátása és hogy a lehető legjobb körülmények közé járhassanak óvodába – mondja Lakatos Dezső.

A 318 lakosú település úgynevezett három H-s, vagyis halmozottan hátrányos helyzetű. Így az elmúlt években nagy szerepe volt a közfoglalkoztatási programnak, amelyben tavasztól is negyven embert terveznek foglalkoztatni. A közterületek karbantartásán dolgoznak elsősorban, most a mederlapöntést tervezik erősíteni, amit négy éve kezdtek el, de még nem értek a végére a település árkainak, remélhetőleg jövőre erre sor kerülhet. Emellett a mezőgazdasági programot szeretnék még folytatni. Ehhez segítség lehet a Belügyminisztérium programja, amelyben az ország ötven leszakadó települését támogatják, ezek között Gadnát is.

– A program keretében traktort szeretnénk vásárolni pótkocsival. Nincs ugyanis semmilyen gépünk, mindent kézi erővel kell hogy megoldjunk. Fóliasátrakat tervezünk zöldséggel, paradicsommal, paprikával. Üres, elhagyott portákat vásárolunk meg, és azokon gazdálkodunk. De el kell mondjam, hogy a lakosság nagy része néhány leszakadó család kivételével nagyon felelősségteljesen él a lehetőséggel, és sokan dolgoznak a versenyszférában. Sokaknak ad munkát az épülő autópálya, de bejárnak Miskolcra az üzemekbe, és olyanok is vannak, akik a fővárosban dolgoznak. Jó irányba haladnak a családok, évtizedek óta stagnál a lakosságszám, ami bizakodásra ad okot – tette hozzá a polgármester.

(A borítóképen: Új óvoda épülhet (illusztráció))

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában