Fejlesztés

2020.12.22. 11:30

Új műtőket adtak át

Komoly elkészült fejlesztéseket jelentettek be a megyei központi kórházban.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

A hétfői átadás jelentőségét könnyebb megérteni, ha tudjuk: Észak-Magyarország népegészségügyi mutatói kedvezőtlenek. Az idült betegségekből adódó halálozás az Európai Unión belül ebben a régióban az egyik legmagasabb. Különösen súlyos a helyzet a szívbetegségek területén. A megyében a keringési betegségeknek betudható halálozás csaknem kétszerese annak, mint ami a legjobb mutatókkal rendelkező hazai megyékben észlelhető.

Észak-Magyarország egyetlen invazív kardiológiai központja a megyei kórház I. belgyógyászat – kardiológiai osztályán található, amely ellátja a teljes megyét és Heves megye keleti felét, sőt mentőhelikopteres szállítás esetén a Nógrád megyei betegeket is.

A két szívkatéteres műtőben évente több mint 3000 szívkatéterezés és 500 pacemakerműtét történik. Az osztály az ország egyik legnagyobb szívinfarktusközpontja, ahol évi 1400 beteget szívinfarktus miatt kezelnek, ebből nagyjából 1000 beteg szorul intenzív ellátásra, körülbelül 100 beteg esetén pedig hirtelen szívhalált követő sikeres újjáélesztés miatt végeznek speciális kezelést.

Idén a mintegy 650 millió forintos beruházásból – amely saját forrás – megtörtént a kardiológiai osztályon az egyik szívkatéteres és pacemakerműtő felújítása, és kialakítottak egy új katéteres műtőt.

Covid-betegek kezelése

Fontos előrelépés, hogy az új műtő önálló légtechnikával és izolált infrastruktúrával rendelkezik, ennek köszönhetően alkalmas Covid–19-fertőzött beteg ellátására, anélkül, hogy közben veszélybe kerülne a nem koronavírus-fertőzött betegek műtéti kezelése. A járvány második, őszi hulláma alatt az invazív kardiológusok számos Covid–19-pozitív beteg katéterezését sikeresen elvégezték. Szorosan kapcsolódik a fejlesztéshez, hogy a kardiológiai osztályon az invazív kardiológiai műtétekre egy szeparált, úgynevezett „egynapos” szívkatéteres egységet hozott létre az intézmény, ahol jól megválogatott és erre alkalmas betegek esetén egynapos ellátás keretei között elvégezhető a szívkatéteres műtét vagy pacemakerbeültetés. Összességében a fejlesztéssel 2020 decemberére az eddigi 2 helyett 3 invazív kardiológiai műtő és új egynapos szívkatéteres egység áll a kórházban a betegek rendelkezésére.

A hétfői átadón ott volt Alakszai Zoltán megyei kormánymegbízott, Csöbör Katalin országgyűlési képviselő és dr. Révész János, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

(A borítóképen: Dr. Nagy Gergely György kardiológiai osztályvezető főorvos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában