ünnep

2020.12.24. 08:30

Téli falu mézeskalácsból

Nemcsak szép, de bizonyára finom is a kövesdi óvodások és szüleik alkotása.

Tóth Balázs

Forrás: Tóth Balázs

Mesebeli mézeskalács falut készítettek az egyik mezőkövesdi óvoda gyerekei és szüleik. A közel negyven alkotás között van templom, vannak színes cukorkákkal borított házak, az utcákon havas fák, szarvasok, medvék is kószálnak. A gyerekek jövet-menet megcsodálják az alkotásokat, gyönyörködnek bennük, s nem is sajnálnának meguzsonnázni belőlük, de erre az ünnepek elmúltáig várniuk kell.

A Mezőkövesdi Óvoda és Bölcsőde tagintézményeiben mindig szerveznek élményszerző programokat, ősszel egy hónapig a zöldségek és gyümölcsök betakarítása körül forgott az élet, de a közelmúltban tartottak Márton-hetet is.

– Nagy vágyunk volt, hogy gyönyörű adventi készülődést indítsunk, ám a vásár elmaradt. Tavaly az Egri Úti Tagóvodában készült egy téli falu újrahasznosított anyagokból. Most mindegyik tagóvoda saját elképzelése szerint készített hasonlót világító, zenés makettekből, újrahasznosított anyagokból, gyerekmunkákból, az Egri úton pedig a szülők segítségével mézeskalácsból. Nagyon aktívak voltak a szülők, nem is számítottunk ekkora segítségre, hála nekik, hogy nem csak szívükön viselik az óvoda életét, be is kapcsolódtak és nagy örömet okoztak a gyerekeknek – mondta Lázár Endréné intézményvezető.

Remekbe szabott alkotások

Kissné Molnár Erzsébet tag­intézmény-vezető kifejtette, a tavalyi sikeren felbuzdulva gondolták úgy, miért ne álmodhatnának nagyobbat? Továbbgondolták az ötletet, így mézeskalács falut szerettek volna kiállítani. Minden várakozásukat felülmúlta az, amit a szülők behoztak az intézménybe, minden alkotás remekbe szabott ugyanis. A gyerekek kíváncsian várták a házakat, mindennap gyönyörködnek bennük, rögtön az elején meg is kóstolták őket. Mint kiderült, a felnőttekkel ellentétben ők egy cseppet sem sajnálnák a házikókat megenni. Az alkotásokat a kiállítás után a készítők hazavihetik, de volt, aki jelezte, hogy az ovisok uzsonnájának szánja.

A gyerekek – a kiscsoportostól a nagycsoportosig – egyébként közösen készítették a házikókat, figurákat anyukáikkal, el is mesélték, mit csináltak a margarin morzsolásától kezdve a tészta nyújtásán és a szaggatáson, formázáson át a díszítésig.

A gyerekek az oviban is készítettek mézeskalácsot, gyúrtak, formáztak, sütöttek és mintáztak is.

(A borítóképen: Közel negyven alkotás készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában