Fejlesztés

2020.12.17. 07:00

Szegregátumból a munka világába

Hernádpetrit fejlesztőprogramok segítik, a képzések után egyre többen találnak munkát.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Hernádpetri 250 fős zsáktelepülés Észak-Abaújban, közel a szlovák határhoz. Mindössze három utcája van, és csak az egyik utca páratlan oldala nem nevezhető szegregátumnak. A településen nincs se iskola, se óvoda, orvos, védőnő és családsegítő is csak helyettesítőként dolgozik a községben. Errefelé rossz a közlekedés, az infrastruktúra, és gyenge a szolgáltatások minősége. Az utóbbi években azonban különböző fejlesztési programok segítik Hernádpetri lakóit, aminek már látszik az eredménye. A legújabb, a 2018-ban indult és jelenleg is futó Komplex telepprogram. Erre az önkormányzat pályázott, de konzorciumi partnere a Regionális Civil Központ (Recik) Alapítvány és a Társadalmi Esélyteremtési Főosztály. Szendrák Dóra, a Recik Alapítvány elnöke évek óta figyelemmel kíséri és segíti az itt élők sorsát, boldogulását. Elöljáróban elmondta, a megyében 28 településen folyik jelenleg Komplex telepprogram, ők öt településen vannak jelen, Abaújban, Hernádpetriben és Baktakéken.

Kifejtette: a szegregátum szakmailag olyan összefüggő településrészt jelent, ahol az alacsonyan képzett és a nem foglalkoztatott emberek aránya magasabb 50 százaléknál. A telepprogram célja tehát az, hogy a szegregációs mutatók javuljanak, azaz javuljon az emberek képzettségi szintje és foglalkoztatási aránya. Ennek érdekében a program sokféle képzési lehetőséget biztosított az elmúlt években.

– 2018-tól a férfiak részt vehettek kőműves- és targoncavezető-képzésen, a nők zöldség- és gyümölcster­mesztő képzésen, a napokban pedig varrómunkás OKJ-s képzés indult. Eddig 45 résztvevő számára oszthattunk ki 52 bizonyítványt. Tíz embernek a 8 általános befejezését segítettük. Úgyhogy alig van már a településen olyan ember, akinek ne lenne legalább egy képzettsége, de sokan már többel is rendelkeznek – sorolta az elnök. Azzal folytatta, hogy a képzéseket különböző tréningek egészítették ki. Ilyenek például kulcsképesség-fejlesztés, a családi életre felkészítés, a szülői kompetenciák fejlesztése.

Női praktikák

Szendrák Dóra hangsúlyozta, a képzettség és foglalkoztatás mellett rendkívül fontos a közösségfejlesztés is. Ennek érdekében ünnepekhez kapcsolódó rendezvényeket szerveztek a családoknak, volt Mikulás- és adventi ünnepség, valamint karanténzáró családi nap és gyermeknap. Népszerűek a különböző klubfoglalkozások, működik például a női praktikák klub, ahol a szépítkezéstől a sütés-főzésig, kézműveskedésig sok mindennel foglalkoznak. Kedvelt a férfiak körében a barkácsklub, ahol kisebb javítások elvégzését tanulják meg, gyakorlatot szereznek a kézi szerszámok használatában, karnist, virágtartót, raklapbútort készítenek. A gyerekeknek pedig táncfoglalkozásokat, játszóházi, játékos fejlesztéseket tartanak a program szakemberei.

Alig van már a településen olyan ember, akinek ne lenne legalább egy képzettsége – Szendrák Dóra

Hajnali 4-kor

– Hernádpetriben 110 aktív korú ember él, és közülük 90-et tudtunk bevonni a programokba, tehát majdnem mindenkit. Nagy örömünkre szolgál, hogy a foglalkoztatás is egyre nő. Néhányan járnak Miskolcra az egyik nagy céghez, de nem csodálom, hogy nem vállalják többen, hiszen nem kis áldozatot kíván a faluból a megyeszékhelyre munkába járni. A busz hajnali 4-kor indul Hernádvécséről, oda vagy gyalog, vagy biciklivel jutnak el az emberek. A járat hosszas kanyargás után gyűjti össze a dolgozókat a térségből. Reggel 6-kor kezdődik a műszak, este hatig tart, és a busz este 8-ra ér Hernádvécsére. Innen megint haza kell jutni valahogy, és másnap hajnalban ismét kelni. De többen járnak dolgozni Szlovákiába is, az asszonyok egy autóipari beszállítócégnél üléshuzatokat varrnak, ezért is indítottuk a varrómunkásképzésünket. Ide eljutni is könnyebb. A férfiak pedig építőipari munkát vállalnak. Tehát vannak sikertörténeteink – mondta örömmel az elnök.

Bérlakások épülnek

Hozzátette, a programhoz komoly beruházások is tartoznak. A 2013–2015-ös programban már megépült a szolgáltatópont, itt dolgoznak a szociális munkás kollégák. Bővül a közösségi ház, és hamarosan elkészül 7 szociális, komfortos bérlakás is. Közülük 3 teljesen új építésű, a többi felújított. Ide majd azok a családok költözhetnek, melyek akarnak és tudnak is tenni sorsuk jobbra fordulásáért. Ebben a település lakói együttműködők. Fontos kitétel, hogy legyen a szülőknek jövedelmük, hiszen a bérlakásban bérleti díjat és rezsit kell fizetni. Szendrák Dóra kiemelte: nagyon jó az együttműködésük Urbán János polgármesterrel, aki nyitott minden olyan megoldásra, ami jobbá teheti a község lakóinak életét.

(A borítóképen: A férfiak részt vehettek kőművesképzésben is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában