beruházás

2020.12.08. 07:00

Sok volt a fejlesztés, és még több várható

Sárospatakon fontos beruházások valósultak meg, és számos most is készül.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

– Vegyes képet mutat az idei esztendő Sárospatakon, hiszen a koronavírus-járvány a város életére, mindennapjaira is komoly hatást gyakorolt, mégis sikerült számos fontos fejlesztést folytatni és lezárni – mondta el érdeklődésünkre a város polgármestere.

Az utolsó pillanatban

Aros János hozzátette: az idei esztendőt egy stabil költségvetéssel tudta elkezdeni az önkormányzat, ami annak köszönhető, hogy tavaly jelentős megtakarításokat tudtak eszközölni. A régóta zajló beruházások közül elsőként az úgynevezett szennyvíz-derogációs pályázatot említette, amely az elöregedett szennyvízhálózat cseréjét, valamint egy új szennyvíztelep építését jelentette. A polgármester aláhúzta: az utolsó pillanatban sikerült ezt a fejlesztést elvégezniük, ugyanis a korábbi, több mint negyvenéves szennyvízrendszer olyan rossz állapotban volt, hogy helyenként már teljesen elporladtak a betoncsövek, vagyis a szennyvíz csupán egy föld alatti üregben folyt. Ezt az időzített bombát sikerült hatástalanítaniuk a beruházás segítségével – mondta. Ennek során 16 kilométernyi szennyvízvezetéket cseréltek ki, megoldották azt a korábbi problémát is, amely során a környező települések egy részéről érkező szennyvíz a pataki belvárost is megjárta, mire a szennyvíztelepre ért. Most egy közvetlenebb úton, a 37-es út mellett vezet ez a csőrendszer – közölte. A szennyvíztelep próbaüzeme zajlik, ha minden továbbra is rendben lesz, december közepén átadják a vadonatúj létesítményt – jelentette ki Aros János.

Kétezerről százezerre

Ezután következett a szenny­vízhálózat kivitelezési munkálatai által érintett utak rendbetétele, ahol nem csupán a lefektetett vezeték fölötti nyomvonalon állították helyre az aszfaltot, hanem teljes szélességben. A polgármester hozzátette: rossz példaként a kilencvenes évek közepén elvégzett gázberuházás állt előttük, az akkor felvágott és újraaszfaltozott, majd megsüllyedt, kátyúsodott csíkok okoznak közlekedési kellemetlenségeket ma is a városban. Ezt most el szerették volna kerülni, ezért húztak friss aszfaltréteget a teljes útra mindenhol.

Teljesen megújulhat a vasútállomás épülete, valamint annak környezete is – Aros János

Ugyancsak zajlik A Művelődés Háza és Könyvtára felújítása Sárospatakon, amelyre több mint kétmilliárd forintot kapott az önkormányzat. A polgármester elmondta: az épületben már a belső munkálatok zajlanak, úgy tűnik, tartható a befejezés határideje, ami jövő tavasz vége, nyár eleje.

Aros János kiemelte: befejeződött a „Zöld város” elnevezésű projektjük, amelynek talán leglátványosabb eleme az úgynevezett „Retel-lépcső”, de több helyen újultak meg zöldfelületek, közparkok városszerte. Hozzáfűzte: a Bodrog-parton is létesült egy sétány. A város egyik kiemelt projektje volt a többször is az év természeti látványosságának választott Megyer-hegyi tengerszemet érintő fejlesztés. A népszerűvé vált és egyre látogatottabb látványosság megkövetelte az infrastrukturális beruházásokat, például útépítést, parkolók kialakítását, de építettek egy azóta nagyon népszerűvé vált kilátót és egy via ferrata pályát is. Ennek köszönhetően a korábbi évi 1–2 ezer látogató közel százezerre növekedett. Ezzel óriási vonzereje lett nemcsak Sárospatak, hanem az egész térség számára – fogalmazott a városvezető. Hozzátette: a megfelelő körülmények biztosítása mellett fontos szempont volt a csodálatos természeti környezet megőrzése is.

Megújul a vasútállomás

A Végardó Fürdő vegyes évet zárt, ugyanis tavasszal még nagy örömmel adtak át egy felújított termálmedencét, amelyben a tavaly gyógyvízzé nyilvánított fürdővizet tudják biztosítani a vendégeknek. Ezt azonban nem sokáig tudták élvezni a látogatók, ugyanis a járványhelyzet miatt a fürdőt be kellett zárni. Az intézkedések enyhítése után július elején nyithattak újra, szeptember közepén pedig ismét bezárták a kapukat. Ennek ismeretében a polgármester óriási csodának tartja, hogy a szűk két és fél hónapnyi nyitvatartás ellenére az önkormányzati cég nullás költségvetést tudott elérni, vagy talán egy kis nyereséggel tud zárni. Megjegyezte: rövidesen sajtótájékoztató keretében tesznek bejelentést a fürdő jövőjét meghatározó, mintegy hárommilliárd forint értékű fejlesztéssel kapcsolatban.

Kiemelte: további útfelújítások is várhatók a közeljövőben. A polgármester megemlítette azt is, hogy már készülnek a Tokaj és Zemplén számára biztosított 150 milliárd forintos projekt várost érintő fejlesztéseire, amelyek eredményeként például az egykori Comenius Főiskola infrastruktúrájára alapozva egy önálló, alapítványi fenntartású egyetem jön létre, de reményeik szerint teljesen megújulhat a vasútállomás épülete, valamint annak környezete is – közölte Aros János.

(A borítóképen: A Művelődés Háza és Könyvtára átadását legkésőbb nyár elejére tervezik)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában