Y-híd

2020.12.10. 17:30

Rendőrlámpa helyett felturbózzák a forgalmat

Az Y-híd építésének részeként háromsávos körforgalmat alakítanak ki a Király és a Vörösmarty utca kereszteződésében.

Szaniszló Bálint

Forrás: ÉM

A 3-as főközlekedési út Miskolcon áthaladó szakaszának egyre gyarapodó forgalma évtizedek óta hatalmas megpróbáltatás elé állítja a városban élőket és a közlekedőket egyaránt.

A 13,5 milliárdos beruházás keretében épülő Y-híd jelenti a megoldást a forgalom átvezetésére a városon úgy, hogy a közvetlen belváros mindenképpen mentesülhet az átmenő közlekedéstől.

Gyalog is biztonságban

Az Y-híd-projekt nagyon fontos részeként a Király utca (ez jelenleg is a 3-as főközlekedési út része) és a Vörösmarty utcák (ez az út vezeti rá a forgalmat az Y-hídra) keresztezésében a meglévő jelzőlámpás csomópont helyén új, korszerű, háromsávos, jelzőlámpával szabályozott turbó rendszerű körforgalmat alakítanak ki.

Az épülő körforgalom a gyalog közlekedők számára is biztonságos átkelést jelent majd az úttesteken, hiszen jelzőlámpával biztosított kijelölt gyalogos-átkelőhelyet alakítanak ki.

Aki ismeri a Király és a Vörösmarty utca kereszteződését, az – első látásra – nehezen tudja elképzelni, hogyan lehet háromsávos körforgalmat kiépíteni az igencsak szűkösnek tűnő, épületektől is övezett területen. A tervezőmérnökök egy kicsit odébb tolják a kereszteződés középpontját, hogy elférjen a körforgó. Annyi bizonyos, hogy a környező zöldterületekből le kell csípni valamennyit mindezek érdekében. A beruházásért felelős NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-től megtudtuk, hogy a körforgalom miatt kivágandó, többségében tűlevelű növények pótlására a miskolci városvezetés által meghatározott számú és típusú növényeket telepítenek majd a kijelölt helyeken, a körforgalom belső részén öntözőrendszerrel ellátott zöldfelületet alakítanak ki.

A körforgalom-építés várhatóan jövőre kezdődik el, az Y-híd kivitelezője jelenleg cölöpalapozási munkálatokat végez. Ezzel párhuzamosan tovább folytatódnak a Vörösmarty utcai vasúti felüljáróhoz tartozó töltés bontási munkálatai is.

(A borítóképen: A látványtervből kiderül, miként helyezkedik el majd az új csomópont)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában