Támogatás

2020.12.15. 07:00

Nyugdíjba vonul a régi libegő

Két ülőszékes felvonó és egy függőhíd épül Sátoraljaújhelyen, de megújulnak a város értékes lakóházai is.

Bódisz Attila

Öt és fél millió eurós támogatásból két libegő-felvonó épül Sátoraljaújhelyen a Zemplén Kalandpark infrastruktúrájának javítása érdekében. Dankó Dénes alpolgármester az Északot arról tájékoztatta, hogy a beruházás keretében kicserélik az eddigi ülőszékes felvonót, ami elkészültekor is használtan került Sátoraljaújhelybe, és ugyan még most is tökéletesen működött, ám az idegenforgalmi központ „fő ütőereként” szolgáló létesítmény szállítókapacitása már nem volt elégséges a kalandpark megnövekedett látogatószámának kiszolgálására. Az új libegő óránként akár kilencszáz ember szállítására is alkalmas lesz, a lebontásra ítélt ennek a számnak alig a felére volt képes – tette hozzá. Az alpolgármester kiemelte: a korábbi nyomvonalon lezajló építkezés során az említett előnyök és a korszerűségen kívül egyébként nem változik semmi, vagyis ugyanúgy az alsó, középső és felső állomás között fut majd az ülőszékes kötélpálya, de új szolgáltatásként jelenik meg, hogy immár kerékpár- és sílécszállító konzolokkal is ellátják az új felvonót.

A másik, vagyis az újonnan építendő libegő a középső állomástól indul majd, a jelenlegi parkoló végétől és a Magas-hegyet a Szár-heggyel köti össze a két hegyet összekötő völgyön keresztül, és a jelenleginél – az ország leghosszabb ilyen létesítményénél – is hosszabb lesz, és az átcsúszópályát igénybe vevő vendégek visszatérését is segítheti a kiindulóállomáshoz az új felvonó – közölte Dankó Dénes. Reményeik szerint az egyik libegőt még a jövő év végén átadhatják, a projekt teljes befejezési határideje 2022 tavasza.

Ugyancsak részben a Zemplén Kalandparkhoz köthető az a fejlesztés is, amely során egy gyaloghíd épül a Szár-hegy és a Várhegy között. Mint ismeretes, az a létesítmény már régóta az önkormányzat tervei között szerepel, s úgy tűnik, a Wáberer György kormánybiztoshoz köthető Tokaj-Zemplén fejlesztési program keretében a szükséges anyagi forrást is elő tudják teremteni a beruházáshoz. Az alpolgármester kiemelte: feltételes közbeszerzési eljárást írtak ki a kivitelezési tervek elkészítésére. Azért ezt a módot választották, mert a konkrét forrás még nem áll rendelkezésre a 700 méter hosszú és a talajszinttől mért 80 méter legnagyobb magasságú híd elkészítésére, amelyen egyszerre mintegy 300 ember tartózkodhat majd. Azonban megerősítette: a kiemelt program része lesz a gyaloghíd.

Homlokzatfelújítás

Sátoraljaújhely történelmi szerepéből fakadóan számos olyan épülettel rendelkezik, amelyek igazi ékei a városnak, ám felújításra szorulnak. Dankó Dénes kérdésünkre válaszolva kifejtette: az önkormányzat korábban már több olyan programot is indított, amely keretében az érintett – főként belvárosi –ingatlanok lakóival közösen újítottak fel épületeket. Most jelentősen nagyobb lélegzetű elképzelést fogalmaztak meg, amelynek reményeik szerint látványos eredménye lesz a program végeztével. Hozzáfűzte: most folyik az egyedülálló értékkel bíró épületek paramétereinek feltérképezése, és keresik azt a céget is, amely össze tudja állítani a műszaki tartalmat, valamint le tudja egyeztetni az engedélyeket a szakhatóságokkal. A tervek szerint nemcsak a belvárost, hanem a város szinte egész területét érintő program az előzetes becslések szerint akár több tucat házat is érinthet majd – közölte Dankó Dénes.

(A borítóképen: A beruházás keretében kicserélik az eddigi ülőszékes felvonót)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában