koronavírus

2020.12.28. 14:00

„Nagyon kérem, hogy a fertőzöttek forduljanak hasra!”

Ha elkaptuk a koronavírust, ne használjunk otthon párásítót és megelőzésre ne szedjünk vérhigítót, figyelmeztet a szakember.

Hegyi Erika

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A covidos betegek otthoni ápolásáról szól a Pécsi Tudományegyetem Universitas Televíziójának tájékoztatója filmje, melyet egyre többen osztanak meg a közösségi oldalon. Dr. Jáksó Krisztián, a PTE Koronavírusellátó Központjának klinikai főorvosa sok hasznos tanáccsal látja el a betegeket és az őket ápoló hozzátartozókat.

Talán legfontosabb ezek közül a betegek fekvésére vonatkozik.

- Arra kérek mindenkit, hogy a fertőzöttek forduljanak hasra minél többet otthon is. Talán ez az elmúlt hónapok legfontosabb tapasztalata.

Az intenzív terápiás osztályon ápolt betegeinket lélegeztetve is 14-16 órát fektetjük hasra. Erre azért van szükség, hogy tehermentesítsük a tüdőnek a hanyattfekvésben igénybe vett részét.

Az alul lévő tüdőterületek felülre kerülnek, könnyebben nyílnak, a vérkeringésük fokozódik, így több oxigént képesek szállítani – hangsúlyozta a főorvos.

Hozzátette: a mostani világjárványnak egyik legnagyobb vívmánya az intenzív terápiában, hogy mérhetetlenül megnőtt a hasra fordított betegek száma, és beigazolódott, hogy ez hatásos. Amennyiben az otthon ápolt betegek esetében is elkezdik ezt alkalmazni, akkor talán nem jutnak olyan súlyos állapotba, hogy tüdőgyulladás, majd kórházi kezelés legyen belőle.

Amennyi jólesik

A kisfilmben felmerült az a kérdés, mennyit feküdjön a fertőzött beteg. Dr. Jáksó Krisztián jelezte, nem a fekvés mennyisége, hanem a minősége és technikája a meghatározó. A beteg annyit feküdjön, amennyi jólesik neki.

- Az biztos, hogy ha valakinek covid-tünetei vannak, akkor többet fog aludni, mint egyébként. A jó fizikomú kollégáim is arra panaszkodtak, hogy a betegség lefolyása után még hetek múlva sem nyerték vissza a régi erejüket. Nagyon komoly fáradékonyságról panaszkodik mindenki, aki átesett a betegségen, úgyhogy nem kell emiatt aggódni, fognak aludni eleget – fogalmazott a szakember, aki tanácsokat adott a lázcsillapítással kapcsolatban is.

Mint mondta, a koronavírus-fertőzöttek lázát ugyanúgy kell csillapítani, mint más betegekét. Szakmai körökben az az elfogadott, hogy 38 fok alatt nem kell lázat csillapítani, hiszen a szervezetünk legjobb és legősibb védekezési eszköze a fertőzésekkel szemben a láz. Azonban, ha tartósan 38 fok fölé szökik a hőmérséklet, akkor szükség van gyógyszerre. Főleg az idősek és a gyermekek magas lázára kell odafigyelni, mert esetükben komoly szövődményeket okozhat a megemelkedett hőmérséklet. Bármelyik lázcsillapító gyógyszert használhatjuk. Korábban felmerül, hogy egyik vagy másik tartalmú nem megfelelő a covidos betegek számára, de egyikről sem bizonyított, hogy esetleg kárt okozna, hangsúlyozta a főorvos.

Ne köptetőt!

A koronavírus-fertőzés egyik legjellemzőbb tünete a köhögés. Ezzel kapcsolatban dr. Jáksó Krisztián jelezte, a covid-fertőzés jellemzően száraz, egyedi köhögéssel jár. Ebben az esetben nem köptetőt, azaz nyákoldót kell használni, hanem köhögéscsillapítót. Más kérdés, ha a vírusfertőzés felülfertőződik, azaz bakteriális fertőzés ül rá. Ekkor nagy mennyiségű nyákképződés alakulhat ki, amit a beteg nem tud felköhögni. A kezelés ebbe a szakaszába érdemes bevonni egy orvost, elsőként a háziorvost, és az ő tanácsát követve lehet köptetőt szedni.

A szakember nem ajánlja a párásítást sem. Mint fogalmazott, a koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és fertőzőképessége, valamint az életben maradó képessége többszöröse az influenzavírusénak. A párásítás általi cseppképződés sokszorosára növeli a koronavírus-vírus szóródását és életben maradását is.

- Otthon tehát ezt semmiképpen nem ajánlom – figyelmeztetett a főorvos, hozzátéve -, sokan szeretnek illóolajat használni. Ennek hatása azonban nem bizonyított. Saját tapasztalatom azonban, hogy az illóolajok egy része irritálja a légutakat. Az eleve gyulladásban lévő szerveket bármilyen külső molekulával nem szerencsés.

Vérhígító nem ajánlott

A szakember kitért arra is, hogy milyen vitaminokat érdemes szednie az otthon lábadozó koronavírusos betegnek. A főorvos hangsúlyozta, a C- és D- vitamin mindenképpen ajánlott az immunrendszer támogatására. A kórházban kezelt betegek előbbiből naponta kétszer-háromszor kapnak egy-egy grammot, utóbbiból pedig napi 2000 egységet. Az egyéb ásványi anyagokról nem bizonyított, hogy hatással lennének a fertőzés lefolyására, például a szelén vagy a cink. Az intenzív osztályon ápolt betegek B-vitamint is kapnak az egyéb neurológiai károsodások, valamint a tartós intenzív terápiás és nem szájon át történő táplálás mellékhatásainak kivédésére.

Szabad-e vérhígítót szednie az otthon ápolt covidos betegnek? Erre a kérdésre dr. Jáksó Krisztián nyomatékosan felhívta figyelmet, vérhigító használatát megelőzés céljából, nem javasolja.

- Nem titok, hogy az intenzív osztályon terápiás dózisban kapnak a betegek vérhigítót, mégpedig azért, mert a koronavírus-fertőzés egyik legsúlyosabb következménye, hogy hajlamossá teszi a tüdő kis- és középereit, hogy vérrögökkel elzáródjanak. Arra azonban semmi bizonyíték nincs, hogy megelőzési célból érdemes használni vérhigítót, sőt egyetlen gyógyszer is képes a következő 4-8 órában súlyos vérzést okozni.

- Mindenkinek azt üzenem, hogy véralvadásgátló injekciót vagy gyógyszert csakis kizárólag a háziorvos javaslatára és engedélyével használjon. A nem megfelelő dózis életveszélyes szövődményeket okozhat, és nem bizonyított, hogy kivédené a későbbi érelzáródásos rögösödést – figyelmeztetett a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában