bérlakások

2020.12.30. 09:00

Lakbéremelés elhalasztva

A kormányrendeletnek megfelelően a Veres Pál vezette miskolci önkormányzat sem emelheti fel januártól a bérlakások díját.

Forrás: ÉM

Kicsit fellélegezhetnek azok, akik Miskolcon önkormányzati bérlakásban laknak, ugyanis a városvezetés által tervezett januári lakbéremelést a Miskolc Holding Zrt. Ingatlangazdálkodási Igazgatósága elhalasztani kénytelen. Az ingatlangazdálkodó közleménye szerint a társaság a jövő januártól esedékes bérletidíj-emeléseket – a december 18-ai kormányrendelet értelmében – a veszélyhelyzet leteltét követő 90. napig felfüggeszti. Így a januári bérleti díjat tartalmazó számla a decemberivel azonos mértékű lesz. A november 1-jén megemelt bérleti díjak továbbra is, változatlanul érvényben maradnak, azokat a jelenlegi intézkedések nem érintik. Az ingatlangazdálkodó január elején kezdeményezi az önkormányzatnál az óvadékfeltöltéssel kapcsolatos fizetési kötelezettség felfüggesztését is, amely valamennyi bérlőre vonatkozik.

A közleményből azt is megtudhatjuk, hogy az év végi ünnepek miatt a változásokról már nem tudják a bérlőket postai úton értesíteni (a kormány rendelete december közepén jelent meg – a szerk.), ezért az érintettek a januári bérletidíj-számlákkal együtt kapnak részletes tájékoztatást a fizetési kötelezettségek alakulásáról. A rászoruló bérlők pedig lakbértámogatást vehetnek igénybe, melyet kérvényezniük kell a miskolci önkormányzatnál.

Nem engedték

Ledniczky Miklósné Judit az Avason él két gyermekével és férjével egy 37 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban. Nekik is januártól emelték volna a lakbérüket, havi 23 ezer forintról 34 ezerre. Nem örültek neki, hiszen csak a férj dolgozik, kevés pénzből kell gazdálkodniuk. Ráadásul a kaució teljes összegét sem tudták befizetni, 65 ezer forintot még ki kell valahogy szorítaniuk.

– Nagy könnyebbség számunkra, hogy egyelőre nem emelik meg a bérleti díjat. Egyet azonban nem értek. Az édesapám szintén egy 37 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban lakott, amiben most az öcsém él. Neki mindössze 16 ezer forintot kellett fizetnie, amit 19 ezerre emeltek – osztotta meg az Észak-Magyarországgal aggályait Judit, hozzátéve, édesapja halála után szerették volna ők átvenni azt az olcsóbb lakást, de az ingatlankezelő ezt nem engedélyezte.

Visszaköltözik

Katalin, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg, egy 51 négyzetméteres önkormányzati bérlakásban él. Eddig 30 700 forint bérleti díjat fizetett érte, januártól több mint 41 ezer forintot kellett volna, így természetesen ő is örül a halasztásnak.

– Havi 160 ezer forintot keresek, ebből kell kigazdálkodnom a bérleti díjat, plusz a rezsit, ami havi 30 ezer forint. Alig marad a fizetésemből valami. Úgy döntöttem, hogy ha már az emelt díjat kell majd fizetnem, visszaadom a lakást, és visszaköltözöm a szüleimhez, akik egy másfél szobás, 37 négyzetméteres lakásban laknak. Egy pici félszobában húzom majd meg magam. Az alacsony jövedelműeknek nagyon sokat számít havi 10 ezer forint – tette hozzá Katalin.

Egyéb nehézségek

Havi 10 ezer többletkiadás a nagycsaládosoknak is nagy érvágás. Bak László, a Miskolci Nagycsaládosok Egyesületének elnökétől megtudtuk, bár úgy tudja, hogy az egyesületüknek nincs olyan tagja, aki önkormányzati bérlakásban lakik, de a járvány azért okozott egyéb nehézségeket. Több családfő olyan cégnél dolgozott, amelyet súlyosan érintettek az elmúlt hónapok, így kénytelenek voltak megválni dolgozóiktól. A vállalkozó szülők pedig azért kerültek nehéz helyzetbe, mert az emberek mindent, amit csak lehet, halasztanak, így például a lakásfelújítást vagy az autó teljes karbantartását. Így aztán a vállalkozó szülők sem jutnak annyi munkához, mint az elmúlt évben. De olyan nagycsaládosok is akadnak, akik a számos probléma mellett még a sok évvel ezelőtt felvett devizahitelüket nyögik. Bak László szerint bizonyára minden olyan család örül a bérletidíj-emelés felfüggesztésének, amelyik önkormányzati bérlakásban él.

(A borítóképen: Több ezer miskolci család pénztárcájáról van szó)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában