fakitermelés

2020.12.01. 18:00

Kivágják az elöregedett és veszélyes fákat

Megkezdték a munkákat Sárospatak üdülőterületén és horgászparadicsomában, a Berekben.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Aros János, a város polgármestere elmondta: az ott található fák biológiai érésük alapján 20 éves koruk után már veszélyesek lehetnek, és többségük elérte vagy meg is haladta a 40 esztendőt. Az utóbbi években az erősebb széllel párosuló viharok miatt a kidőlő fák, leszakadó ágak sok kárt okoztak a nyaralókban, az áramellátásban. Szerencsére emberéletet vagy -egészséget eddig nem veszélyeztettek közvetlenül – tette hozzá a polgármester.

Megnyugtatóan rendezni

Az üdülőtulajdonosok azonban már évek óta kérték az önkormányzattól a helyzet megnyugtató rendezését. Aros János kiemelte: a komoly szakmai előkészületek és engedélyeztetési eljárás után megkapták a szükséges engedélyeket, és elkezdődött a fakitermelés. Ezt a vállalkozó sávosan végzi, ami azt jelenti, hogy minden ötven méter széles kitermelt terület után a következő ötvenméteres szakaszt meghagyja. Azt csak 3-4 év múlva lehet kitermelni, amikor a most kivágott területen megmaradt sarjak megerősödnek – magyarázta a polgármester. Hozzáfűzte: olyan vállalkozót kerestek, amelyik a kitermelt fa értékéért végzi el a munkát, máskülönben a nagy mennyiségű fa kivágása 80-100 millió forintba is került volna az önkormányzatnak. Kiemelte: a munka első szakaszával előreláthatólag februárra végez a vállalkozó. Aros János elmondta azt is: azért ebben az időszakban, vagyis a klasszikus üdülőszezonon kívül végzik el a fakivágásokat, hogy a munka zaja ne zavarja a pihenni vágyókat.

(A borítóképen: Az első szakasszal várhatóan februárra végeznek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában