Interjú: Finnországból, az északi sarkkörről Santával

2020.12.05. 11:15

Idén nem jöhetett Miskolcra, de videóban üzent a gyerekeknek és olvasóinknak Santa a birodalmából

Nagyszabású nyitással ünneplik minden évben Finnországban a karácsonyi időszak kezdetét.

Forrás: Visit Rovaniemi, Rovaniemi Tourism & Marketing Ltd.

Santa Claus, vagy ahogy a finnek nevezik, Joulupukki, azaz Karácsonyapó nyitja meg. Idén online tartották a rendezvényt november végén, mert személyes látogatásra nincs lehetőség. Ezért nem látogat el Miskolcra sem idén, de mi telefonon beszéltünk vele.

Karácsonyapót, Mikulást, Télapót a világon mindenhol ünneplik. Tud valamilyen jellegzetes szokásról? Szeret-e valahová kimondottan azért menni, mert nagyon bensőséges téli ünnepléssel fogadják?

Számtalan szokást, módot ismerek, hogy az emberek hogyan ünneplik a karácsonyt. A véleményem szerint azonban a legjobb mindegyik közül az, hogy mindenki úgy tud emlékezni a karácsonyra, úgy tudja ünnepelni, ahogy szeretné. A gyökereim ide, északhoz kötnek, de akárhová megyek is, otthon érzem magam.

Feltételezzük, hogy javában elfoglalt ilyenkor télen az advent idején, az ünnepre készülve. A nyári időszak jobb? Szabadságra azért el tud menni?

A manóim vigyáznak arra, hogy Santa Claus irodája minden nap az évben nyitva álljon, és boldog vagyok, hogy tudok találkozni a barátaimmal minden évszakban a világ bármely pontján. Idén télen pedig online is tudunk találkozni, köszönet a modern technológiának. Azt kell mondanom, hogy a világ egy kicsit megváltozott azóta, hogy a karácsonyi leveleket netán galambpostával kaptam meg!

Ami Santa hivatalos rezidenciáját, ahogy Önök mondják, Santa Claus Hivatalos Faluját illeti, úgy tudjuk, hogy ez az egyik legfontosabb turisztikai célpont Észak-Európában. Hogyan sikerült eljutni idáig az elmúlt 20-30 évben? Hogy csinálták?

Köszönjük az elismerő szavakat, de a dicséret igazán a Rovaniemiben élő kedves embereket illeti, akik évti­zedek óta dolgoznak a tu­rizmus fejlődéséért, fejlesztéséért. Nekem pedig az jut a dicsőségből, hogy csodálni és élvezni tudom az eredményeket. Az irodám az északi sarkkörön van, és mivel sokan látogatnak ebbe a turisztikai központba a világ minden szegletéből, sokakkal találkozom. Amióta Rovaniemi megkapta azt a címet 2010-ben, hogy itt van Santa Claus hivatalos lakóhelye, akkor megfogadtam, hogy az év minden napján képviseltetem magam.

Elég idősnek kell lennie ahhoz, hogy emlékezzen Eleanor Roosevelt asszony látogatására 1950-ben, aki a város helyreállítását megtekinteni érkezett Rovanie­mibe. (A második világháborúban Rovaniemi majdnem teljesen leégett. Eleanor Roosevelt az amerikai támogatás eredményét tekintette meg, és ellátogatott a sarkkörre is. Ekkor állították fel az első épületet, amelyből a központ „kinőtte” magát – a szerk. ) Milyen volt a látogatás?

Persze, hogy emlékszem. Mintha csak tegnap lett volna! Eleanor egy kicsit izgatott volt az elején. Mondta, hogy jól viselkedett, de ahelyett, hogy magának kért volna ajándékot, azokra gondolt, akiknek szükségük volt a segítségre. Kedves emlék volt!

Visel maszkot?

Természetesen viselek.

Szereti?

Ez egy kivételes év, és ahhoz, hogy örömteli legyen a karácsony, biztonságosan és megfelelően kell készülnünk és ünnepelnünk. Be kell tartanunk az előírásokat. Nem tagadhatjuk le és nem feledkezhetünk meg a járványról. De ez nem tarthat vissza bennünket attól, hogy élvezzük az év legszebb időszakát!

Santa olvasóinknak szóló üzenete Finnországból.

Magyarul azt is elmondja: „Vigyázzatok magatokra!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában