kóbor kutyák

2020.12.16. 11:30

Eltűnhetnének a kóborló kutyafalkák az utcákról

Az ivartalanítás lehetne a megoldás az állatvédők véleménye szerint.

Detzky Anna

20200420 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország A koronavírus-járvány miatt biztonsági okokból adományszigetet alakítottak ki a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) állatmenhelyének bejárata mellett, a kerítésen kívül, ahová az adományozók letehetik adományaikat, melyeket fertőtlenítés után visznek be a menhelyre.

Fotó: Ádám János

Nemcsak Miskolcon, hanem az ország más településein is gondot okoz, hogy jellemzően a peremterületeken gyakran falkákba verődnek, és félelmet keltenek a kóbor kutyák. A témában jártas állatvédő alapítványok vezetőivel beszélgettünk a megoldási lehetőségekről.

Jól jött a támogatás

– A kóbor állatok helyzete azért okozhat gondot Magyarországon, mert nincs átfogó ivartalanítási koncepció, mint mondjuk Ausztriában vagy Németországban. Emellett a gazdik részéről sincs meg sok esetben erre a szándék – mondta Kisfalvi Nyina, a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) elnöke. – Amellett, hogy az ivartalanítással megakadályozzuk a felesleges szaporulatot, éveket tudunk hozzáadni a kutya élettartamához, mert több betegséget megelőzünk vele. Végső soron az altatás sem megoldás. Az állategészségügyi telepek egyébként szellemiségükben nagyban megváltoztak az évtizedek alatt. Alapítványokkal együttműködve azért küzdenek, hogy még időben gazdát találjanak az egyébként halálra ítélt kóbor ebeknek.

A törvény lehetővé teszi az ebrendészeti hozzájárulás beszedését. Erre is kitért Kisfalvi Nyina.

– Az Agrárminisztérium a tavalyi évben 100 millió forintot biztosított az állatmenhelyet működtető civil szervezeteknek a gondozásukban álló kutyák ivartalanítására. Mivel Miskolc leszakadó térségnek minősül, ezért a MÁSA 2019-ben nyert 10 millió forintot ezen a pályázaton. Egy ivartalanítás és egyedi megjelölés 35-40 ezer forintba kerül. Ha minden évben megkapnák a menhelyek ennek a támogatásnak a másfél-kétszeresét, akkor az évek során megoldódna az ivartalanítás problémája. Az önkormányzatoknak éves szinten ebösszeírást kell végezni. A jelenleg hatályos törvényi szabályozás lehetővé teszi azt is, hogy ebrendészeti hozzájárulást szedhessenek be azoktól, akik nem ivartalaníttatnak. Ez népszerűtlen intézkedés, de erős ösztönzőerő lenne a gazdik felé – mutatott rá a MÁSA elnöke.

Ne etessünk, posztoljunk!

Az állatmenhelyeken nem altatják el a hozzájuk került jószágokat. Ezért mindig telítettség van.

– Legrégebbi lakóink, a nyolc­éves Bella és Bence idén kizárólag német partnerünk révén tudnak gazdisodni. A soron következő Angyal lenne, akire hat éve találtak rá elütve, de őt azóta senki nem akarja hazavinni. Mindenhol hosszú a várólista, és a balesetes, megkínzott ebek elsőbbséget élveznek. Így sajnos a megunt kutyák közül sok utcára kerül. Később gyakran ezek az állatok vemhesek lesznek. Valaki eteti őket az utcán, de befogadni már nem akarja. Az ilyen jó szándékú állatbarátok sokkal többet tennének azzal, ha segítenének a gazdikeresésben. Például lefotóznák a kutyust és elküldenék nekünk a képét – hangsúlyozta Kisfalvi Nyina.

Fontos a megelőzés

A felelős állattartásra nevelés mellett anyagi segítségre is szüksége lenne a szegény gazdiknak az ivartalanításhoz.

– A kóbor állat létezése okozta, szinte mindenhol jelen lévő problémát csak kormányzati szintű intézkedésekkel lehetne orvosolni – fűzte hozzá Schneider Kinga, a budapesti Noé Állatotthon Alapítvány PR-munkatársa. – A prevencióra óriási hangsúlyt kellene fektetni, például a felelős állattartásra nevelés tekintetében. Emellett központi ivartalanítási akciót lenne jó bevezetni. Jobban kellene ellenőrizni az ebrendészeti telepek tevékenységét is. Fontos lenne, hogy ezeket a telepeket állatvédők vezessék, és ne lehessen ivartalanítás nélkül örökbe fogadni ebet. Emellett hatóságilag szankcionálni kellene állatvédelmi bírsággal, hogyha valaki hagyja kóborolni vagy kidobja a kutyáját, illetve nem tetet bele chipet – fogalmazott.

(A borítóképen: Kisfalvi Nyina a MÁSA telephelyén. Az állatmentők sok segítséget kapnak a munkájukhoz)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/falkakban-bandaznak-a-kobor-kutyak-miskolcon-felnek-a-bekes-setaltatok-5029960/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában