turizmus

2020.12.01. 20:00

Első négy célpont között

A második őszi hónapban 627 ezer vendég érkezett a hazai szálláshelyekre.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A hazai turisztikai top 10-ben a forgalmat főként az őszi szünet pörgette fel – derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) statisztikáira alapozva, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által készített októberi trendriportból. Eszerint bár Budapesten a tavalyi vendégszámnak csak a 10 százalékát tette ki az idei októberi, a hazai utazók körében a főváros volt a legkedveltebb. A havi top 10-ben a fővárost Hajdúszoboszló követi, majd Eger, Miskolc, Gyula a sorrend. Az MTÜ kampánysorozatával ösztönözte utazásra a belföldieket, külön fókuszálva a balatoni régióra, majd picivel később az egész országra. Az október 23. és november 1. közötti iskolai szünetre megélénkülő hazai vendégforgalomnak is köszönhető, hogy a második őszi hónapban 627 ezer vendég érkezett a hazai szálláshelyekre, közülük 591 ezer belföldi. A szálláshelyek összesen 1,6 millió vendégéjszakát regisztráltak, zömében magyarokat.

Vonzó a Diósgyőri vár

– Az is elmondható, hogy a Diósgyőri vár látogatói létszáma a tavalyi év hasonló időszakához képest mintegy huszonöt százalékkal volt magasabb – tájékoztatott Novák Irén, a Miskolci Kulturális Központ Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Sokrétű adottságok

Nem voltak külföldi utazások, és minden kampány a hazai turizmust erősítette. A Magyar Turisztikai ügynökségnek volt egy nagyon összehangolt, integrált marketingkampánya, a Csodás Magyarország, amely komoly hatást gyakorolt a forgalomra. Saját akcióik is erősítették a hatást, a négy évszakos koncepcióba jól illeszkedik a város, hiszen Miskolc és környéke ideális kirándulóhely nemcsak a nyári főszezonban, hanem egész évben.

– A Bükk a túrázási lehetőségekkel, a barlangfürdő egyedi adottságaival rendkívül közkedvelt célpont télen is akár a meleg víz miatt, a Diósgyőri várnak pedig fűtött termei vannak – fejtette ki a szakember. Az idén kifejezetten azokat a helyeket keresték az emberek, amelyek kinn vannak a természetben, amely zöld, nincsen tömeg, és erre pont alkalmas Miskolctapolca és Lillafüred. A városnéző túrák ilyenkor lecsökkennek, a zárt terek, például templomok, múzeumok látogatása visszafogottabb – tette hozzá.

Mátra–Bükk is elöl

A vidéki szálláshelyek közül, szeptemberhez hasonlóan, ismét a szállodák voltak a legnépszerűbbek, az összes vendégéjszaka mintegy felét töltötték el itt. A turisztikai térségek közül a balatoni mögött a mátra–bükkit és Budapest környékét, illetve magát a fővárost találjuk, ebben a sorrendben.

Az októberben hatályos rendelkezések alapján turisztikai céllal csak a visegrádi négyek országaiból érkezhettek külföldiek Magyarországra, azonban üzleti, tanulmányi útra vagy egészségügyi ellátásra mások is beléphettek. Az MTÜ turisztikai riportjából kiolvasható: az 1,6 millió vendégéjszaka harmada a leglátogatottabb 10 településen realizálódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában