Adventi időszak

2020.12.13. 07:00

Ébredezik a karácsonyfaszezon, feltűntek már a piacokon a fenyők

Óvatosak a vevők és az eladók is. Idén kicsit drágábban jutunk karácsonyfához.

Szaniszló Bálint

Fotó: Ádám János

„Olyan 15 ezer és 30 ezer forint között lehet nálunk hozzájutni egy karácsonyfának­valóhoz” – válaszolta egy miskolci árus érdeklődésünkre. Amikor látta a csalódottságot az arcunkon, hozzátette: „Mi csak minőségi fákat árusítunk, külföldről hozták, egytől egyig igazi szépség. Nordmann valamennyi, ezekről biztos, hogy nem hullik le a tűlevél. Drága, de megéri. Van még majd’ két hét szent­estéig. Még csak ezután jön az igazi szezon. Karácsonyra mindet elviszik. Van már egy bejáratott vevőkörünk is” – mondta még magyarázólag.

Összespórolták az árát

Az i-re a pontot aztán egy népes család tette fel. Műgonddal kiválasztottak két nagyobb fenyőt, aztán – némi alkudozás után – becsomagoltatták mindkettőt, és irány az autó. A tetőcsomagtartó már elő volt készítve az értékes szállítmánynak.

„Az egyiket elvisszük a nagyszülőkhöz, mert ott lesznek a téli szünet egy részében a gyerekek, a másik pedig marad otthon – magyarázta a családfő. – A szentestét szeretnénk nálunk tölteni. Ha lehetséges, akkor a nagyszülőket is elhozzuk, hogy legalább ezt az egy estét együtt tölthessük. Eddig nyoma sincs a családban a koronavírusnak, szeretnénk, ha ez így is maradna. Igyekszünk betartani a szabályokat – mondta –, de a karácsony az karácsony, legalább legyen egy szép fa, amiben gyönyörködni lehet. Nem vagyunk mi gazdagok, de a karácsonyfára mindig teszünk félre. Másra kevesebbet költünk, hogy erre legyen pénzünk ilyenkor.”

Sokan még kivárnak

Nagyon óvatosan indul be az idei karácsonyfaszezon. A nagyáruházak környékén természetesen már árulják, a klasszikus alkalmi árusítóhelyek először ezen a hétvégén lesznek nyitva, de van olyan árus is, aki kivár, és csak a jövő héten teszi ki a portékáját. Sok minden múlik azon is, hogy december 21-én milyen döntés születik arról, hogy szent­estén enyhítenek-e a veszélyhelyzet miatt elrendelt korlátozásokon. Találkozhatnak-e a nagyobb létszámú családok, illetve megengedőbb lesz-e a kijárási tilalom.

A Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete már hetekkel ezelőtt végzett egy kalkulációt, amelynek az volt a legfőbb megállapítása, hogy csak kisebb mértékben emelkedhet idén a belföldön termesztett, karácsonyi fenyő ára. Ez nem érvényes a lassan a legnépszerűbb címre is joggal pályázó Nordmann-fenyőre, amelynek nagy részét még ma is külföldről szerzik be, és az árfolyamváltozások miatt akár 10–15 százalékkal is drágább lehet.

A szakmaközi szervezet előrejelzése megvalósulni látszik, hiszen a három legnépszerűbb fajta közül a lucfenyő méterenként 3000–3500 forintba, az ezüstfenyő 4000–5000 forintba, az emlegetett Nordmann pedig legalább 6000–7000 forintba kerül. Utóbbi esetében – mint a korábban idézett kereskedőnél is – sok helyen darabárat határoznak meg az eladók.

Érdekesség, hogy a Nordmann-fenyő iránti erősödő keresletre reagálva az elmúlt években már nagyobb mennyiségben telepítettek ilyen fajtát a magyar gazdálkodók is. A választék immár tényleg széles. Az látszik még, hogy az ezüstfenyő is kedveltebbé vált az utóbbi időben, de nagy tábora van még mindig az olcsóbb, de illatával hódító lucfenyőnek, amiből szintén jut elegendő a piacra.

Műfa vagy dézsás fenyő

Megjegyzendő, hogy nagy választékban lehet műfenyőhöz is jutni, aki ilyet szeretne. Sokan környezetkímélő és hasznos megoldásnak tartják, ha vágott helyett gyökeres fenyőt választanak az ünnepekre. A dézsában vagy konténerben vásárolt fenyőt pedig ki tudjuk ültetni az ünnep után a kertbe. Igaz, nem sok helyen, de van lehetőség dézsás fenyő bérlésére, amit az ünnep után egyszerűen visszavihetünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában