Elismerés

2020.12.03. 07:00

Díjazott közmunkaprogram

Szakmai elismerésben részesült összesen négy Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település, köztük Perkupa.

Horváth Imre

Fotó: Kiss Viktor

Idén is elismerésben részesítette a közfoglalkoztatási programok megvalósítása során kiemelkedő szakmai munkát végző közfoglalkoztatókat a Belügyminisztérium. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében négy település részesült díjazásban és egyenként 10 millió forintos közfoglalkoztatási támogatásban, köztük Perkupa Község Önkormányzata.

A díjakat – a járványhelyzetre való tekintettel szűk körben, a vonatkozó előírásokat betartva – adta át dr. Alakszai Zoltán kormánymegbízott (képünkön balra), valamint Vanczák Zoltán és Varga Péter rendőrezredesek, a Belügyminisztérium szakmai főtanácsadói a díjazott települések képviselőinek. Perkupa részéről Molnár Zoltán polgármester vehette át az elismerést.

A települések a díjjal együtt megítélt támogatást a „Start Plusz 2020” program keretében használhatják fel

a meglévő termelőkapacitás továbbfejlesztésére, eszközök, alapanyagok beszerzésére, piackutatásra, valamint marketingre.

Mint elhangzott: az elismerésben azok a közfoglalkoztatók részesülhetnek, amelyek a közfoglalkoztatás keretében 2011 óta kialakított termelési tevékenységet egymásra építve valósítják meg, van jövőképük, valamint a létrehozott termelőkapacitás működése elősegíti a településen élő hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatását.

Fontosnak tartják

Perkupán a kezdetektől részt vesznek a közmunkaprogramban, amelyet a település fejlődése és a munkáért járó megbecsülés terén is fontos dolognak tartanak. Idén a mezőgazdasági és a helyi specialitásokra épülő, önkormányzati ingatlanfelújítások terén vettek részt a programban, összesen 34 emberrel.

Meglepődtem a dolgon, mert nem is számítottam ilyesmire

Molnár Zoltán

– A mezőgazdasági program keretében már több éve foglalkozunk kordonos uborkatermesztéssel, amely nagyon bevált nálunk, és a munkások is szívesen végzik ezt a tevékenységet. A termés nagy részét egy cég részére értékesítjük a konzerviparba, de a programunk során igyekszünk kielégíteni a szociális konyha helyben megtermelhető igényeit is, illetve kiegészítő tevékenységként gyógynövénytermesztéssel is foglalkozunk, és gyümölcsös telepítésével is szélesítettük a portfóliót, viszont ez még jelenleg nem fordult termőre – mondta Molnár Zoltán.

A helyi specialitásokra épülő programban évről évre próbálják felújítani a leromlott állapotban lévő önkormányzati ingatlanokat, amelyeket aztán funkcióval látnak el, illetve igyekeznek tartalommal megtölteni és egyben a faluképet is javítani. A hosszabb idejű közfoglalkoztatás keretében az általános településüzemeltetési feladatok ellátására törekszenek, ezáltal biztosítva a balesetmentes közlekedést a településen, a mezőgazdasági területek megközelítését, valamint a belvízelvezető árkok folyamatos karbantartását követően a belvízi veszélyhelyzet kialakulásának a megelőzését.

– Nagyon jó érzés volt, hogy elismerték a munkánkat. Meglepődtem a dolgon, mert nem is számítottam ilyesmire, nem is tudtunk róla, hogy ilyen elismerés létezik. Mindig törekedtünk arra, hogy a közfoglalkoztatás az emberek, a település és a lakosság számára is megbecsült foglalkoztatási forma legyen, törekedtünk az eredményességre, a sikerekre, az egymásra épülésre és jó munkahelyi közösség kialakítására. Ezek fontos értékek számunkra, és azt hiszem, ez is közrejátszott abban, hogy méltónak találtak minket erre az elismerésre – tette hozzá Molnár Zoltán.


Az elismertek

Perkupa Község Önkormányzata mellett megyénkből Gelej Község Önkormányzata, Szemere Község Önkormányzata, valamint a Putnoki Városgondnokság vehette át az elismerést a megyei kormányhivatalban.

(A borítóképen: Molnár Zoltán (középen) vehette át az elismerést a kormányhivatalban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában