szuper-CT

2020.12.10. 09:00

Csúcstechnológia a kórházban

A „szuper-CT” – elsőként az országban – mesterséges intelligenciával rendelkezik.

Nagy-Hankó Krisztina

Petki Tamás a Canon Medical ügyvezetõje és Kostyán László fõorvos, Révész János fõigazgató, Bánné Gál Boglárka a megyei közgyûlés elnöke, Veres Pál polgármester. (b-j)

Fotó: Vajda János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház újabb, korszerű eszközzel bővült: egy felső kategóriás CT-készülékkel. A beruházás során – mely önerőből, mintegy 600 millió forint értékben valósult meg – nem csupán egy új gépet szerzett be az intézmény, de az ellátó helyiségeket is felújította.

A vezetés eldöntötte, hogy a kórház fejlődése nem állhat meg még a világjárvány idején sem – mondta Révész János, a kórház főigazgatója. Már több nagy beruházást elkezdtek a járvány időszaka alatt, ezzel párhuzamosan technológiai újítások is folyamatban vannak. Az egyik ilyen a most átadott CT-készülék, amelynek helyén ezelőtt egy 12 éves berendezés szolgálta a betegeket.

A kórház célja, hogy a klinikai osztályok igényeit maximálisan ki tudják szolgálni, a diagnosztikai vizsgálatok várakozási idejét le tudják rövidíteni. Ennek fókuszában a radiológia van, éppen ezért az utóbbi időben hat ultrahangkészüléket és három röntgenberendezést vásárolt a kórház. Továbbá három hónapon belül várhatóan egy új MR-készülékkel is gyarapodik az intézmény.

– Rengeteg technikai újdonságot képvisel az új CT-berendezés, amely egyedülálló Magyarországon – állította Petki Tamás, a Canon Medical magyarországi ügyvezető igazgatója. – Mérföldkő a gyógyításban, mert a legjobb a betegbiztonság, a komfort és a használat szempontjából is. A gyors és pontos diagnózis még komplikált esetekben is biztosítható. A legfontosabb tulajdonsága pedig az, hogy mesterséges intelligenciát használ, ezzel az orvos munkáját lényegesen megkönnyíti. A kollégák már most úgy nevezik a készüléket, hogy „szuper-CT” – mondta dr. Kostyál László, a Sürgősségi és Klinikai Radiológiai Osztály osztályvezető főorvosa. Hozzátette: most ismerkednek a géppel, ezért valódi tapasztalatokról igazán néhány hónap múlva tud beszámolni, de az most látszik, hogy a páciensek vizsgálata sokkal gyorsabb lesz, és jóval kevesebb sugárterheléssel jár majd. A főorvos példaként annyit említett, hogy egy kardiológia vizsgálatot egy szívdobbanás, tehát a másodperc törtrésze alatt elvégez a képalkotó készülék.

A legmodernebb technológiával újabb szintre lépett a gyógyítás a kórházban, hiszen ezzel a készülékkel megkönnyíthetik a megye lakosságának vizsgálatait – mondta az átadás kapcsán Bánné dr. Gál Boglárka, a megyei közgyűlés elnöke.

Veres Pál, Miskolc polgármestere megköszönte a kórház vezetőségének, hogy a világjárvány idején is arra törekszenek, hogy a nehézségek ellenére az ellátás minősége még jobbá váljon, ennek érdekében pedig komoly lépéseket tesznek. NHK

(A borítóképen: Átadták a „szuper-CT-t” a megyei kórházban)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában