bevételkiesés

2020.12.09. 20:00

Bizonytalan jövő előtt a gyógyfürdők

Több hónapnyi bevételkiesést kell idén lenyelniük megyénk fürdőüzemeltetőinek.

Méhes László

Forrás: zsory-furdo.hu

Az idei évre szóló üzleti terveiket akár a kukába is dobhatják megyénk gyógyfürdői. Bár a bevételkiesés nagyságáról nem szívesen szólnak a megkérdezettek, beszédes a Magyar Fürdőszövetség összesítése, amely szerint a hazai fürdők 2020-ban a bevételeik 40–70%-át biztosan elveszítik. Sőt, a jelenleg ismert előrejelzések ennek a trendnek a fennmaradását vetítik előre a jövő év első félévére is. A helyzetet az érdekképviselet annyira súlyosnak látja, hogy a fürdők működőképességének fenntartását csak azonnali, vissza nem térítendő forrás bevonásával tartják lehetségesnek. Számításaik szerint az idei, valamint a 2021. január közepéig biztosan fennmaradó járványügyi korlátozások miatti bevételkiesés részbeni visszapótlása és a munkahelyek megtartása érdekében összességében 35 milliárdot igényelne az ágazat a jövő nyárig. A Fürdővédelmi Akciótervben megfogalmazott középtávú javaslatuk szerint ezzel menthetnék meg a végromlástól a 18 ezer munkavállalót foglalkoztató és 95–100 milliárd forint közötti forgalmat generáló hazai fürdőket a koronavírus-járvány okozta súlyos gazdasági helyzetben, aminek következtében több helyen már megkezdődött az alkalmazottak elbocsátása. Arra hivatkoznak, hogy a működtetők a tavaszi veszélyhelyzet idején már felélték tartalékaikat, és csak kivételes esetben számíthatnak arra, hogy a tulajdonos önkormányzat pénzügyi segítséget tudna nyújtani számukra.

Folytatják a fejlesztéseket

A járványügyi korlátozó intézkedések a több lábon álló, szálláslehetőséget is kínáló Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőt többszörösen sújtják. Ahogy tavasszal, úgy ősszel is minden szolgáltatásukat fel kellett függeszteniük. Noha Jacsó Zoltán, a létesítményt üzemeltető Bogácsi Thermálfürdő Kft. ügyvezetője hétfőn délelőtt még arról beszélt, hogy a két ünnep közötti, illetve a szilveszteri foglalásokat továbbra is fenntartják a vendégeik, ennek a bevételi forrásnak a lehetősége már aznap kútba esett, miután a miniszterelnök bejelentette a járványügyi korlátozások meghosszabbítását.

Az ügyvezetőtől megtudtuk: 49 alkalmazottjuk munkahelyét eddig sikerült megőrizniük, a lehetőségeik szerint pedig igyekeznek pályázni az állami támogatásokra. A bezárt fürdőben jelenleg takarítási és tisztasági feladatokat végeznek, ezzel párhuzamosan pedig saját erőből folytatódnak a betervezett medencefelújítások. A jövő bizonytalanságai ellenére nem álltak le az élményfürdő-fejlesztési programjukkal sem, a szauna- és a fedett élménymedence beruházásuk várhatóan tavaszra elkészül.

Takarékossággal mentenek

Az ágazati bértámogatásra vonatkozó igényét a mezőkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt üzemeltető Mezőkövesdi VG Nonprofit Zrt. is be akarja adni – tudtuk meg Vámos Zoltántól, a fürdő vezetőjétől. A november 30-ig az alkalmazottak bérének 50 százalékát jelentő támogatás segítséget jelent a számukra ahhoz, hogy fenn tudják tartani 65 fős létszámukat.

A Zsóry vendégszámát jelentősen érintette a tavasszal elrendelt bezárás a járvány első hullámában, majd júliusban egy helyi, mezőkövesdi járványgóc kialakulása, végül november 11-étől az újabb üzemszünet, az országosan elrendelt előírás kötelezése szerint. Négy hónapon át voltak bevétel nélkül, amire tekintettel takarékossági intézkedéseket vezettek be: leállították vagy átütemezték a beszállítói szerződéseiket, az energiafelhasználást a minimálisra csökkentették, átcsoportosították a belső tartalékaikat és előbbre hozták a területrendezési és karbantartási munkákat. Akit pedig lehetett, szabadságra küldtek. A fürdő egészségügyi szolgáltatásainak fenntartását a jelenlegi helyzetben gazdaságossági szempontból nem tartották indokoltnak, így döntés született annak felfüggesztéséről is.

Vámos Zoltán úgy látja: a kényszerű gazdasági intézkedések bevezetésével november végéig úgy tudják dolgoztatni az alkalmazot­takat, hogy ne kelljen a részmunkaidős foglalkoztatásban gondolkodniuk. Azon túl azonban nehéz lesz a szakmai szempontból hozzáértő kollégák megtartása, amelyért azonban a tulaj­donos önkormányzat és az üzemeltető is erőn felül mindent megtesz.

Nullszaldón

Szerencsés helyzetben van a megye fürdői között a sárospataki Végardó Fürdő, bár az is vegyes évet zárt. Tavasszal adtak át egy felújított, gyógyvizes termálmedencét, ám azt nem sokáig tudták élvezni a látogatók, miután a járványhelyzetben be kellett zárni. Július elejétől voltak nyitva újra, szeptember közepéig. A lapunknak korábban nyilatkozó Aros János sárospataki polgármester csodának tartja, hogy a szűk két és fél hónapnyi nyitvatartás ellenére a fürdőt üzemeltető önkormányzati cég idén nullás költségvetést tudott elérni, vagy talán egy kis nyereséggel tud zárni.

(A borítóképen: A Zsóry négy hónapon át volt zárva, és most is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában