ételosztás

2020.12.01. 17:30

Az ebéd majd zárt dobozban elvihető

Az idén nem lesznek köztéri ételosztások, de a rászorulók nem maradnak éhen. 

Hegyi Erika

20200416 Budapest kisvendéglő Jótékonysági ételosztás a koronavírus-járvány idején. Fotó: Markovics Gábor (MG) Ripost

Forrás: MW

Fotó: Markovics Gábor

Az adventi időszakban megszokott, hogy a karitatív szervezetek ingyenes ételosztással segítik a rászorulókat. Az elmúlt évben egy-egy köztéren szervezték meg ezeket az ételosztásokat, és bizony kiderült, hogy nemcsak a hajléktalan emberek fogadták szívesen az egy tál meleg ételt és a péksüteményt. A ebédért eljöttek a kisnyugdíjasok, a nagycsaládosok és mindazok, akiknek a jövedelme nem tartott ki a hónap végéig.

Népkonyha

Korábban a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezete is vendégül látta a rászoruló embereket karácsony előtt.

– Tavaly és tavalyelőtt már nem rendeztünk ételosztást – jelezte Grubert Roland, a megyei szervezet igazgatója. – Az volt ugyanis a tapasztalatunk, hogy nem sokan jöttek el az osztóhelyre, sok étel megmaradt, amit aztán beszállítottunk a hajléktalanokat gondozó központunk konyhájára. A népkonyhánk ugyanis egész évben működik, de ma már Miskolcon, több városrészben is ingyen­ebédhez juthatnak a rászoruló emberek: az Avason, a Vasgyárban és Diósgyőrben például. Itt más intézmények szervezésében működnek népkonyhák. A járvány miatt most csak a saját hajléktalan gondozottjaink fogyaszthatják el az ételt helyben, a „külsős” rászorulóknak műanyag dobozban adjuk át az ételt – sorolta az igazgató.

Mint mondta, tartós élelmiszerekkel azonban ebben az évben is támogatják a szerény körülmények között élőket. A családok vagy hozzájuk fordulnak segítségért közvetlenül, vagy a Vöröskereszt egyeztet a MESZEGYI-vel (Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény), hogy kinek van szüksége a segítségre.

– Tartós élelmiszereket gyűjtünk majd Miskolcon, Ózdon és Tiszaújvárosban különböző élelmiszer-áruházakban az Élelmiszerbankkal közös akcióban, valamint Miskolcon két hipermarketben saját szervezésében. Több 100 kilogramm adomány jön így össze. Ezenkívül a központtól is kapunk tartós élelmiszereket. Az összegyűlt adományokból csomagokat állítunk össze, és még karácsony előtt eljuttatjuk a családokhoz, hiszen szeretnénk, ha az ünnep alatt senkinek nem kellene nélkülöznie. A rászoruló családokat egyébként a területi szervezetink is jól ismerik, hét ilyen működik a megyében – mondta az igazgató.

Kevés a munkahely

Hozzátette: nem vette észre, hogy az elmúlt évben a járvány miatt nőtt volna a szegény családok száma. Abaújban, a Bodrogközben és Ózd környékén a munkalehetőség hiánya miatt élnek az emberek szerény körülmények között, vannak olyanok, akik hosszú évek óta közmunkások. Azonban a megyeszékhelyen is találhatók olyan területek, ahol nagy a szükség.

– Bizonyára vannak olyan emberek, akik a járvány miatt veszítették el a munkájukat, de emiatt nem nőtt meg jelentősen térségünkben a rászorulók száma – fogalmazott Grubert Roland. A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat is rendszeren osztott ételt az elmúlt években advent idején, tudtuk meg Váradi Gábor képviselőtől, aki egyébként az Országos Roma Önkormányzat képviselője is.

Házhoz viszik

– Ebben az évben valószínűleg az lesz a megoldás, hogy az ételt ételhordókba tesszük, és úgy visszük házhoz. Már márciusban is ezt a módszert választottuk. Akkor a Vasgyárban működő népkonyha segítségét kértük, ők főztek, mi pedig eljuttattuk az ételt a rászorulókhoz. Közel 800 ember lakott így jól. Az idén szeretnénk mi magunk főzni, csak ehhez támogatókra lenne szükségünk, akik vagy az ebédhez való alapanyaggal, vagy pénzzel segítenék az adventi ételosztásunkat. A járvány a szegény családok helyzetét még nehezebbé tette. Akik a Miskolci Városgazda Kft.-nél dolgoznak, azoknak megmaradt a munkahelyük, de akik alkalmi munkából éltek vagy külföldön dolgoztak, azok nehéz helyzetbe kerültek. Sok cég ugyanis nem mer külföldi munkát elvállalni, épp a járványveszély miatt – mutatott rá Váradi Gábor.

(A borítóképen: Az ünnepek alatti ételosztásokba is beleszól a koronavírus-járvány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában