kóbor kutyák

2020.12.11. 15:00

A terepbejárás is csak egy időleges megoldás

A miskolci gyepmesteri telep akciója ellenére még mindig sok kóbor kutya van a városban.

Detzky Anna

Forrás: ÉM

A Miskolci Állat­egészségügyi telep munkáját önkéntesen a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány öt tagja is segíti.

– A gyepmesteri telep dolgozói azok, akik bejelentésre begyűjtik a kóbor ebeket és időnként terepbejárásokat végeznek. Mi már a bekerült kóbor kutyákkal foglalkozunk, igyekszünk minél hamarabb fotózással, online albumok készítésével, információk összegyűjtésével gazdihoz segíteni őket – mondta Szabó Judit, a Miskolci Második Esély Állatvédő Alapítvány elnöke. – A régen bent ragadt ebeket panziókba mentjük ki adományokból, önköltségen. Ezentúl olyan szervezetekhez és ideiglenes befogadókhoz juttatjuk az állatokat, akik jó eséllyel megfelelő körülmények közé gazdásítanak.

Szankcionálni kellene

A felelős állattartás sajnos máig nem evidencia Magyarországon.

– A kóbor kutyák számának csökkentése nagyon összetett feladat. Miskolc peremterületein nagyobb és rendszeres hatósági ellenőrzések lebonyolítására lenne szükség. A legtöbb szerencsétlen sorsú és megkínzott állat innen kerül ki. Ezek az ebek többségében betegek, sérültek és sürgős ellátásra szorulnak. Emellett felesleges szaporulat is keletkezik, ami abból fakad, hogy sok gazda nem ivartalaníttat. Ezt folyamatosan ellenőrizni és szankcionálni kellene, illetve a szegényeknek támogatásra lenne szüksége. Nagy terhet venne le az állatvédők válláról, hogyha nem mi harcolnánk a megkínzott ebekért. Hanem hatóságilag betartatnák a gazdákkal, hogy az alapvető körülményeket biztosítsák a kutyáiknak – fejtette ki az alapítványi elnök.

(A borítóképen: Szabó Judit)

https://boon.hu/kozelet/helyi-kozelet/falkakban-bandaznak-a-kobor-kutyak-miskolcon-felnek-a-bekes-setaltatok-5029960/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában