felújítási program

2020.12.15. 19:00

A pálházi iskola 340 millióból újul meg

Bővítenek, újítanak a Sárospataki Tankerületi Központban. Csak a pálházi intézményre több mint 340 millió forint jut.

Bódisz Attila

Fotó: BSZA

A napokban is zajlik a pálházi székhelyű Hegyközi Általános Iskola felújítása, főleg a tornaterem építési munkálata érkezett látványos szakaszába.

Donkó József, a fenntartó Sárospataki Tankerületi Központ igazgatója az Északnak elmondta: egy olyan sikeres európai uniós pályázat révén tudták biztosítani az intézmény szinte teljes területét érintő felújítási programot, amely az iskolák infrastrukturális tereinek a megújítását célozza. Ennek keretében a pálházi intézményre 341 millió 700 ezer forintot tudnak fordítani.

Az igazgató hozzátette: a felső szinten szinte az összes nyílászárót sikerült kicserélniük, és ugyancsak újak lettek a tetőtéri ablakok is. Ezeknél külön figyelmet fordítottak az árnyékolásra is, mert késő tavasszal és a kora őszi meleg időjárás miatt a tantermek kellemetlenül fel tudtak korábban hevülni.

Több tanteremben megújul a padozat, teljesen új borítást kapnak az oktatási terek. Ugyancsak megújulnak a tantermek ajtajai, kifestik a tanulószobákat. Emellett a kazánház is egy teljes felújításon esett át, ugyanis olyan kondenzációs kazánokat kapott az iskola, amelyek a biztonságos működés mellett komoly energiamegtakarítást is eredményeznek – sorolta Donkó József. Hozzátette: talán a beruházás legfontosabb eleme a pálházi iskola régi, elavult tornatermének felújítása. Elmondta: teljesen új, szigetelt falakat kap a sportlétesítmény, amelynek a beruházás során a funkciói is módosulnak. Az eddigi klasszikus tornatermi lehetőségek mellett egy elválasztó panelfal segítségével új közösségi tereket is kialakítanak.

Az igazgató kiemelte: az infrastrukturális mellett egy szakmai fejlesztés is zajlik a hegyközi intézményben, ugyanis egy új táblarendszert alakítanak ki, digitális panelekkel, interaktív táblákkal, új szemléltető eszközökkel bővül az eszközpark, valamint új sportszereket is vásárolnak majd a diákoknak. A térség mikroközponti iskoláját érintő beruházásával a helyiek mellett a térség tíz településéről bejáró és a környező falvak tagintézményeiben tanuló, közel 220 gyermek oktatási feltételei javulnak, tette hozzá a tankerület vezetője.

Donkó József megemlítette: Cigándon és Tolcsván is zajlanak hasonló infrastrukturális beruházások. Mindkét esetben a kormány döntésére várnak, ugyanis kiegészítő támogatásra van szükségük a kezdéshez. Cigándon iskolabővítés keretében négy tanteremmel és egy aulával egészítenék ki a jelenlegi épületet elsősorban a felső tagozat számára. Emellett az intézmény mögötti üres területen egy sport­udvart szeretnének kialakítani. Tolcsván pedig egy régi álom válik valóra: a felső tagozatnak egy vadonatúj épületet építhetnek tornateremmel, az alsó tagozat épületét teljeskörűen felújítják.

Kiderült: zajlik egy olyan pályázat is, amely segítségével a térségi egységes gyógy­pedagógiai módszertani intézményeket (EGYMI) fejlesztik.

Ennek nagy része Sátoraljaújhelyen a volt Hajnal úti óvoda épületének felújítását érinti mintegy 160 millió forint értékben, ami egy második ütemnek is tekinthető, hiszen ezt korábban már megelőzte egy fejlesztés – közölte a tankerületi igazgató. Hozzátette: a kollégium és fejlesztő csoportszobák kapnak majd ott helyet. Sárospatakon a Pécsvárady Botond EGYMI-ben az udvart szeretnék teljesen felújítani, ennek a közbeszerzési folyamata most zajlik. Emellett kerekesszék-tárolót is építenek majd. Donkó József beszélt arról is: nagyon örültek annak a lehetőségnek is, amely során idén először a tankerületi központok a Magyar falu program pályázatán is részt vehettek. Egyelőre az önkormányzatok tulajdonában, de a tankerületek vagyonkezelésében álló ingatlanok felújítására tudtak pályázni. Ennek segítségével Nagyrozvágyon az iskolaépület emeleti-tetőtéri részét szeretnék felújítani a rendelkezésre álló 48 millió forintból, míg Göncön a tornaterem 47 millió forintos rekonstrukcióját végeznék el – jelentette ki Donkó József.

(A borítóképen: Látványos szakaszba érkezett a felújítás a hegyközi településen)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában