Karácsony

2020.12.25. 12:30

A középpontban Mária, a kis Jézus és József

Mindennek és mindenkinek megvan a helye a betlehemben.

Apagyi Beáta

20201220 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország A Martin-kertvárosi Nyugdíjas Egyesület saját készítésű díszekkel felékesített betlehemes udvara.

Fotó: Bujdos Tibor

Már a történelmi háttér is igen érdekes, mondja Fábry Zoltán, a Magyar Kézművességért Alapítvány Kuratórium elnöke.

– A két világháború között dr. Swartz Elemér ciszterci plébános professzor munkájának köszönhető a betlehem építése, valamint a betlehemezés mint népszokás újraéledése. Magyarországon valószínűleg a 17. században terjedt el a jászol állításának szokása, abból következtetve erre, hogy hazánkban csak ettől kezdve etették az állatokat az istállóban jászolból – magyarázta.

– Az élőszereplős betlehemezés során az énekelt dalok, a viseletek csak kis mértékben különböznek, de maga a betlehem, amit magukkal visznek, igen sokféle módon készülhet. – A felhasznált anyag a teljesség igénye nélkül lehet fa, fém, textil, agyag, bőr, kő, papír és még sorolhatnánk. Ami a „szereplőket” illeti: Mária, a kis Jézus, illetve József van a középpontban, balra az állatok – szamár, tehén, bárány – és a pásztorok. Jobbra helyezkednek el a három királyok egy tevével. Természetesen a jászol felett megjelenik az utat és irányt mutató csillag. Ez a koncepció nincs szigorúan kőbe vésve – folytatta az elnök.

Az alapítvány a maga részéről szintén ápolja a hagyományt: idén a 27. Betlehemi Jászol Pályázatukra hazai és határon túli magyar kézművesek, népművészek, képző- és iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek egy­aránt jelentkezhettek. Pályázni legfeljebb három, természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotással volt lehetőség. Természetesen a betlehemet kellett megjeleníteni, annak szereplőivel, illetve a betlehemezés népszokásait bemutatni – tudtuk meg.

Magyar alkotások a Vatikánban

– A díjazott munkák kiválasztásához több szempontot is figyelembe kellett vennünk. Fontos volt a természetes alapanyag használata, a magas szintű technikai kivitelezettség. Meg kellett feleljen az egyház által megfogalmazott gondolatoknak, formáknak. Díjaztuk az egyéni ötleteket, betartva a fent leírtakat. Valamint idén is javasolhattuk a beérkezett munkákat a 100 betlehem a Vatikánban kiállításra, ehhez azonban még ott is át kell esniük egy válogatáson. Az idei évben Magyarország négy betlehemi jelenettel mutatja be az ország gazdag népi kultúráját, mely a Krisztus születéséről vallott hit lélekemelő kifejezése – zárta gondolatait Fábry Zoltán.

(A borítóképen: Sokfelé állítanak betlehemet karácsonyhoz közeledve. Ez a szép alkotás a Martin-kertvárosból való)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában