táplálkozás

2020.12.29. 17:00

A jó növényi étrend is gazdag tápanyagokban

Egy külföldi tanulmány szerint a húsmentes étrend követőinek a csonttörés nagyobb kockázatával kell szembenézniük.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Egy külföldi tanulmány szerint a húsmentes étrend követőinek a csonttörés nagyobb kockázatával kell szembenézniük. A kutatások ezt azzal magyarázzák, hogy a húsmentes étrend kevesebb kalciumot és fehérjét tartalmaz. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint feltételezhető, hogy világszerte évente megközelítőleg 1,66 millió csípőtörés ennek következtében történik.

Gyerekeknek nem ajánlott

Csitári Nikolett dietetikus egyéni véleménye szerint egy jól összeállított, szakmailag ellenőrzött növényi étrend tudja a szervezet minden szükséges tápanyagát fedezni felnőtt, egészséges egyén esetén.

– Iskoláskorútól fiatalabb gyermekek és várandós kismamák részére viszont nem ajánlott – mondta.

– A tudomány jelen állása szerint nincs számottevő különbség a növényi és állati eredetű táplálkozást folytatók között a csonttörések számában. Régebbi, a kilencvenes években végzett, főleg brit kutatások esetén valóban volt. Ott a növényi étrendet folytatók között lényegesebb csökkenés mutatkozott a csonttömeg állományában, azonban az elmúlt 10-20 évben jelentősen nőtt a növényi alapú élelmiszerek köre, amelyek beépítésével, tudatos étrend összeállításával pótolni lehet a hiányzó ásványi anyagokat a csonttömeg és csont­állomány megfelelő szintjéhez. A jól megválasztott magas minőségű és biológiai hasznosulású étrend-kiegészítőket is jól lehet alkalmazni – tette hozzá.

Ami a gyümölcsfogyasztás mértékét illeti hazánkban, a 2000-es évek elejéhez képest nőtt, de még így is csak a lakosság 30 százaléka eszik naponta zöldséget, az első helyen álló Írországnál ez 87 százalék. A gyümölcsfogyasztás ezzel szemben nálunk 40 százalék, a sort a mediterrán országok vezetik, de az északi országok is az élmezőnyben vannak.

Ront az esélyeinken, hogy ételeink nagy részének egyik alapanyaga a burgonya, amit viszont nem számítanak bele a statisztikai adatokba, ugyanis inkább a keményítő-, mintsem a vitamintartalma jelentős. A megter­mesztett, importált zöldségek, gyümölcsök is fedezhetnék a szükségletet, azonban ami visszatartó erő a megvásárlásukat illetően, az mindenképp a folyamatosan emelkedő árak.

(A borítóképen: Együnk sok zöldséget, gyümölcsöt!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában