kitüntetés

2020.12.02. 17:30

A Hernádból mentették ki a nőt

Kitüntették a tűzoltókat, akik a 14 fokos vízbe ereszkedve úsztak be a folyóba.

Horváth Imre

Fotó: Dojcsák Dávid

Bátorságért érdemjelet kapott két miskolci tűzoltó, akik áradáskor október 19-én kimentették azt a nőt a vízből, akit elsodort a megáradt Hernád Bőcsön. Győri Péter és Gyuricza Krisztián az utolsó pillanatban tudta megfeszített munkával elérni a nőt, akinek valóban az élete múlott a tűzoltók helytállásán.

Bőcsön, a Móra Ferenc utcában sodorta el a megáradt Hernád a nőt, aki egy faágban tudott megkapaszkodni. A szemtanúk értesítették a tevékenységirányítási központot, amely Miskolcról gépjárműfecskendőt és a műveleti szolgálatot, míg Tiszaújvárosból mentőcsónakot és újabb gépjárműfecskendőt riasztott az esethez. Andráska Attila tűzoltó százados, a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka érkezett először a helyszínre a csapatával, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy a mentéshez a vízbe kell menniük. Ahogy mondja: bár a csapatból mindenki vállalta volna a feladatot, végül Győri Péter és Gyuricza Krisztián törzsőrmesterekre esett a választás, ugyanis mindketten képzett búvárok, és vízimentő-képesítésük is van.

Megközelítették az asszonyt

A mentésben részt vevők a Katasztrófavédelem című szakmai folyóiratban idézték fel az eset körülményeit, eszerint Gyuricza Krisztián biztosítókötéllel ereszkedett a hideg vízbe a társai biztosítása mellett, míg Győri Péter a másik oldalról tette meg ugyanezt. Egy kis szigeten álló villanyoszlophoz rögzítettek mentőkötelet, majd Krisztián ezután indult a nőért.

„Miután Péter biztosított, továbbhaladtam a nő felé, és láttam, hogy már csak az ujjbegyeivel tartja magát. Amikor egy karnyújtásnyira volt tőlem, elengedte az ágat, de még éppen sikerült a hátán megragadnom a ruháját. Egy pillanatra mind a ketten a víz alá kerültünk, de a társam tartotta a kötelet. Végül sikerült a kis szigetre jutnunk a már teljesen kimerült nővel, rögzítettük, és a mentőmellényeink segítségével próbáltuk óvni a lehűléstől. Mozgattuk a kezeit, lábait, beszéltünk hozzá, de csak minimális reakciói voltak. Miután Tiszaújvárosból megérkezett a mentőcsónak, a kollégákkal partra szállítottak minket, és átadhattuk a kimentett embert a mentőknek” – mesélte.

A nem mindennapi életmentésért, példaértékű helytállásukért dr. Pintér Sándor belügyminiszter Bátorságért érdemjelet adományozott Győri Péternek és Gyuricza Krisztiánnak. Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, megyei katasztrófavédelmi igazgató a kiemelkedő helytállás, a bátor magatartás elismeréséül tárgyjutalomban részesítette a miskolci hivatásos tűzoltó-parancsnokság állományából Bordás András és Hunyadi Sándor c. tűzoltó főtörzsőrmestereket és Lapis Dániel őrmestert, a tiszaújvárosi hivatásos tűzoltó-parancsnokságról Kocsis Zénó c. tűzoltó törzszászlóst és Drahos József tűzoltó főtörzsőrmestert, míg a megyei rend­őr-főkapitányság állományából Szoboszlai Tibor c. rendőr törzszászlóst és Vinnai Dávid Zsolt rendőr őrmestert.

(A borítóképen: Gyuricza Krisztián és Győrfi Péter)

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/mentok-apoltak-a-not-akit-elsodort-a-hernad-4648894/

https://boon.hu/kek-hirek/helyi-kek-hirek/elsodort-egy-embert-a-hernad-bocsnel-4646887/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában