Hitélet

2020.11.01. 09:30

Misztikus jelképek az ortodox egyházban

A pap öltözéke a bizánci császári palástra emlékeztet. Nem véletlenül.

Detzky Anna

20200914 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Képriport az ortodox templom ünnepéről és ikonjairól a Miskolci Szent Háromság Görögkeleti Templomban.

Fotó: Ádám János

Az ortodox szent liturgia akármennyire szép is, az egyik legnehezebben érthető szertartás a kívülállók számára. Az összes momentumának jelképes jelentése van.

– Az ortodox az egyik legtradicionálisabb és legkonzervatívabb egyház. A lehető legkevesebb reform ment végbe benne, és éppen ettől egyedi – mondta Krank József atya, a miskolci Szentháromság görögkeleti ortodox templom parókusa. – Egyházunk nagyon sok ószövetségi hagyományt átmentett a kereszténységbe, mert Krisztus sem azért jött, hogy eltörölje a törvényt vagy a prófétákat, hanem, hogy betöltse azokat. Gyakran kapjuk meg azt a vádat, hogy nálunk túl pompázatos minden, de ennek is történelmi hagyománya van. Krisztus halála után 300 évig folyamatosan üldözték a keresztényeket. Katakombákban gyűltek össze, ott olvasták az evangéliumokat, és szegény volt az egyház. Amikor Nagy Konstantin államvallássá tette a kereszténységet, intézményes formát kezdett ölteni.

A császárnak elege lett belőle, hogy Isten szolgái toprongyosak és egy gesztussal levette magáról a palástját és ráadta a papra. Ezért lehetséges, hogy az ortodox pap öltözéke a mai napig nagyon hasonlít a bizánci császár palástjához, és ötszáz éve ugyanúgy fest. Ezeket a díszes ruhadarabokat imádsággal kísérve öltjük fel, és nem a mi tulajdonunk, hanem az egyházé – tudatta a parókus.

Megelevenedik a Biblia

A szent liturgiát is gondos készület előzi meg.

– Kevesen tudják, hogy maga az ortodox pap süti meg a kenyeret és égeti bele Krisztus görög nyelvű monogramját. A kenyeret a szertartás alatt töri meg. Minden szent liturgia előtt imádkozik azokért az élőkért, akikért közbenjárást kértek a hívek.

A pap ilyenkor az oltáron megemlíti ezeket a neveket csendben, és letesz egy Krisztus testét jelképező kenyérdarabot, amit fölajánl Istennek ezekért az emberekért. Aztán kezdődik el a tényleges szertartás, ahol a ministráns kezében a gyertyával elindul az evangéliumos könyvet hordozó pap előtt. Ezzel Keresztelő Jánost jeleníti meg, aki előkészítette Krisztus útját – magyarázta az ortodox pap.

(A borítóképen: A díszes palástot is ábrázolja a Miskolcon látható ikon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában