Gyerekszáj program

2020.11.18. 17:30

Legalább tej és kenyér legyen otthon!

Tízéves a Vöröskereszt Gyerekszáj programja, azóta több száz családnak tudtak segíteni.

Hegyi Erika

Szabó Attila és Pozsgai Sándorné

Fotó: Bujdos Tibor

Encsen és környékén, de egész Abaújban sok olyan család él, ahol bizony az is probléma, hogy mi kerüljön az asztalra. És ahol elkel a segítség, ott számíthatnak az emberek a Magyar Vöröskeresztre. A szervezet épp 10 éve indította el a Gyermekszáj programot, melynek célja, hogy hazánkban egyetlen gyerek se feküdjön le este korgó gyomorral. Az encsi térségben 16 településen 326 családnak, azaz több mint 1200 gyermeknek és szüleiknek nyújt segítséget a Vöröskereszt évek óta alapvető élelmiszerekkel, tejjel és kenyérrel.

Pozsgai Sándorné Jolika immár 32 éve a Vöröskereszt Encsi területi Szervezetének a vezetője, így pontosan ismeri a térség rászoruló családjainak minden problémáját, búját-baját. Hétfőn is épp tejet és kenyeret osztott Encsen, és közben sok mindent megtudtunk tőle.

– Egy-egy évre kötünk megállapodást a programba bevont családokkal, akik hetente átlagosan 10 liter tejet és 5 kiló kenyeret kapnak. Három vagy többgyermekes családokról van szó, de azokat is segítjük, akik egyedül nevelik egy vagy két gyermeküket, és nehéz anyagi helyzetben vannak. Azt, hogy ki lehet jogosult a támogatásra, a települések önkormányzataival egyeztetjük, valamint a Vöröskereszt helyi önkénteseivel. Természetesen az is számít, hogy melyik családnak mennyi a jövedelme. A tej- és kenyérosztás helyét a polgármesteri hivatal biztosítja számunkra, itt az önkénteseink várják a szülőket, hogy átvegyék az élelmiszert. Programunknak van egy másik célja is. Mégpedig az, hogy a szülőket rendszerességre neveljük. Kezdetben előfordult, hogy nem jöttek el az adományért, mert dél­előtt 9 és 10 óra között még aludtak, vagy elfeledkeztek róla. Most azonban, örömmel mondhatom, hogy minden család pontosan megérkezik a tejért és kenyérért, hiszen tudják, hogy ha nem jönnek, akkor megszűnhet a támogatás – fogalmazott Jolika.

Nem tart ki a fizetés

Hozzátette: pedig Encsen és környékén nagy szükség van a segítségre. Főleg télen, amikor megszűnnek az alkalmi munkák, a jövedelem nagy része elmegy tüzelőre, így a fizetés nem tart ki a hónap végéig. Jolika úgy tapasztalja, hogy egyre több család kerül nehéz helyzetbe amiatt, hogy csökkent a településeken a közmunkára felvehető emberek száma, a környéken pedig nem adódik egyéb munkalehetőség.

– Sokan azt mondják, miért nem mennek el a közeli nagyvárosba dolgozni a rászoruló emberek. Ez azonban nem olyan könnyű – mutatott rá a területi vezető. – A nagyobb cégeknél szigorúak a követelmények, és ennek csak kevesen tudnak megfelelni. Sokan odáig sem jutnak el, hogy felvételt nyerjenek, mert nem megfelelőek a képességeik. Ha pedig valakinek több gyermeke is van, akkor nehéz megoldani a 12 órás műszakot. Van egy ismerősöm, aki Encsről Tiszaújvárosba jár dolgozni. Ha nappalos, akkor hajnali 4-kor indul innen a busszal, és este 8-ra ér haza. Ha éjszakára megy, akkor délután 4-kor kell indulnia, és csak reggel 8-ra ér haza. Ez az ismerősöm azonban egyedül él, nincs családja. Egy szülő azonban nem nagyon engedheti meg magának, hogy alig legyen itthon – magyarázta Jolika.

Segíteni kell!

Megjegyezte: évtizedekkel ezelőtt Encsen is sokkal több munkahely volt. A nők a varrodában dolgoztak, a férfiak a bútorgyárban. Utóbbiban olyan sokan, hogy 30-40 vér­adója is volt onnan a Vöröskeresztnek. A varroda azonban megszűnt, a bútorgyár működik, de sokkal kisebb létszámmal, mint évekkel ezelőtt. Így aztán nagyon sok családnak a közmunkabér lenne az egyetlen jövedelme és a gyerekek utáni családi pótlék. Ezért kell segíteni, jelezte Jolika.

Megható történetek

Elmesélte, hogy 32 éve dolgozik a Vöröskeresztnél. Könyvelőként került a szervezethez, majd mikor a főnöke nyugdíjba vonult, ő lett az encsi területi szervezet vezetője. Jó pár éve már nyugdíjasként látja el ezt a feladatot, de nagyon szereti csinálni, mert szerinte annál nincs szebb feladat, mint nehéz helyzetbe került embereknek könnyebbé tenni az életüket.

– Legutóbb Hernádszent­andráson tudtunk segíteni az árvíz miatt károsult embereknek. Ötven családnak adtunk élelmiszercsomagot. Rendkívül megható volt, amikor az emberek azt mondták, a Vöröskeresztre mindig számíthatnak. Nagyon jó érzés volt ezt hallani. De az is örömmel tölt el, hogy a szervezet önkéntesei is mennyire odaadóak. November 12-én, épp a szociális munka napján, az egyik önkéntesünk feláldozta a szabadnapját, hogy segítsen nekem tejet és kenyeret osztani. De az is megható történet, hogy a közelmúltban Göncön szerveztünk véradást. Erre öten Encsről is eljöttek, mert irányított vér­adással az egyik súlyos beteg barátjukon akartak segíteni. Amikor ilyesmit tapasztalok, melegség önti el a szívemet – fogalmazott Jolika. Elmondta azt is, hogy májustól Hernádvécse is belépett a Gyermekszáj programba. Ezen a településen 41 nehéz sorsú család számára az Auchan az Ifjúságért Alapítvány pályázatának jóvoltából érkezik hetente kétszer a tej és a kenyér.


Érkezik a segítség

A Gyermekszáj programban részt vevő települések és családok száma Encsen és környékén: Pere 13, Fügöd 49, Forró 22, Csobád 15, Szalaszend 18, Ináncs 20, Kiskinizs 7, Halmaj 13, Novajidrány 37, Encs 31, Vizsoly 34, Hernádkércs 6, Abaújdvecser 9, Hernádpetri 15, Pusztaradvány 26, Hernádszentandrás 11.

(A borítóképen: Kenyér- és tejosztás: több száz családon segítenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában