kijárási korlátozás

2020.11.22. 19:00

Kutyával mehetünk, de nem messzire

Számításba vették a kutyások igényeit, így bizonyos feltételekkel sétálhatnak az ebbel.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: Vajda János

Becslések szerint nagyjából a lakosság egyharmada tart kutyát olyan lakásban, melynek nincs kertje. Kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal a kitétellel, hogy a séta során a lakóhely 500 méteres körzete nem hagyható el. A helyi önkormányzat pedig saját hatáskörben dönthet a kutyafuttatók nyitvatartásáról vagy bezárásáról. Tehát megengedett levinni a kutyát, ám csak egy rövid sétára. A hosszabb kiruccanásokat a nap többi részére érdemes időzíteni. Ami még fontos, hogy kizárólag egy ember kísérheti kutyáját az esti sétára. Aki nem tartja be a szabályokat, komoly pénzbüntetésre számíthat. Ezt gyakorlati példa is alátámasztja, hiszen az operatív törzs már az első nap tapasztalatai után arról számolt be, hogy bírságot kellett kiszabniuk több olyan ebtartóra, aki az 500 méteres körzetet este nyolc óra után elhagyta.

Ha teheti, akkor a sétákat a tilalmon kívül eső időszakban oldja meg – mondta Ágnes, aki egyébként is csak akkor megy le kedvencével este nyolc óra után, ha muszáj. Rugalmas időbeosztása miatt megteheti, hogy naponta kétszer kutyáját hosszabb sétára vigye, reggel és kora délután. A séták alatt pedig, ha másik kutyással találkozik, akkor megtartják egymástól a távolságot – emelte ki. Már létezik egy webes alkalmazás, ami azt a célt szolgálja, hogy elkerüljük a büntetést, hiszen megmutatja, meddig távolodhatunk el lakóhelyünktől kutyasétáltatás közben. Ha valahova rábökünk a térképen, egy 500 méter sugarú kört rajzol, így pontosan láthatjuk, merre mehetünk, hogy ne lóg­junk ki a zónából. A Google Mapsre készített minialkalmazás azonban csak néhány tíz­ezer kérést tud naponta kezelni. Erről számolt be Bálint is, aki szintén ebtartó. Már próbálta az alkalmazást, de neki nem sikerült használnia. Úgy próbál a szabályozásnak megfelelni, hogy lehetőleg nem viszi le már nyolc után a kutyáját. Ugyan a miskolci belvárosban lakik, de szerencsére van a társasház közelében zöldterület, úgyhogy ha mégis szükséges, oda mennek egy gyors sétára.

Erzsébet – Lizi kutya gazdája –, egy avasi panellakásban él a négylábúval. Nyugdíjasként megteheti, hogy alkalmazkodik az időkorláthoz – mondta. Bár nagyon ritkán, de előfordul, hogy éjjel is le kell vinni az ebet, akkor azonban csak a ház közvetlen szomszédságában – néhány lépésre lévő – fákkal övezett füves területre mennek.

(A borítóképen: Be kell tartani a kutyasétáltatás szabályait is)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában