orvosbéremelés

2020.11.01. 08:30

Kevesen írnák alá a szerződést

Az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségét kérik, derült ki a kamara felméréséből.

Hegyi Erika

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A magyar orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írja alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalék pedig emiatt akár otthagyná a közellátást is, derül ki a Magyar Orvosi Kamara legfrissebb kutatásából.

A felmérésből, amelyben 3 nap alatt közel 8 ezer magyar orvos vett részt, az is kiderült, hogy a hazai szakorvosok több mint fele 2 vagy több állásban dolgozik egyszerre, majdnem kétharmaduk pedig egyáltalán nem fogad el hálapénzt. A megkérdezett orvosok 99 százaléka ragaszkodik ahhoz, hogy a kormány a Magyar Orvosi Kamarát érdemben vonja be a törvény végrehajtási rendeleteinek megalkotásába, és 99 százalékuk ragaszkodik az átlátható, de szabad munkavállalás lehetőségéhez.

Megújításra szorul

A kutatás eredményeiből tudni, hogy a magyar szakorvosok 52 százaléka két vagy több állásban dolgozik. Az orvosok közel fele, 43 százaléka vállalkozóként is dolgozva teszi lehetővé a magyar betegek ellátását. A válaszadók hetede, 1143 orvos csak vállalkozóként dolgozik a magyar közegészségügyben, ezt a munkavégzést a törvény január 1-től nem teszi lehetővé. Emellett felszínre került az is, hogy a magyar orvosok 58 százaléka az európai uniós direktíva feletti 48 óra felett dolgozik, sőt 20 százalékuk a törvény által engedett maximális 60 óra felett látja el a betegeket. Magánrendeléssel a szakorvosok 37 százaléka rendelkezik, a medián heti 6 óra, tehát nem ezt érinti elsősorban a törvény által kijelölt másodállás-korlátozás, hanem a közegészségügyben kezelt betegek maradhatnak orvos nélkül.

„A kutatás eredményi alapján egyértelmű, hogy az egészségügyi rendszer megújításra szorul. (…) A kamara üdvözli, hogy a kormány belekezdett ebbe a folyamatba, de ahogy az eredmények jelzik, az egyeztetések nélküli átalakítás kudarcba fulladhat, és egyértelműen veszélyezteti a betegek biztonságát” – olvasható a Magyar Orvosi Kamara oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában