Halottak napja

2020.11.02. 11:30

Kegyeleti ünnep a koronavírus árnyékában

A virágpiacokon is úgy tapasztalták: a járványhelyzet miatt az emberek szerették volna elkerülni a tumultust.

Detzky Anna

Fotó: KI

Megszokhattuk a mindenszentek és halottak napját megelőző hétvégén, illetve az ünnep napján is, hogy a vásárlók megrohamozzák a virágpiacot. Láthatóan idén sem történt ez másképpen, a virágárusok mégis tapasztaltak némi változást.

Az emberek – félve a koronavírustól – több hétvégére osztották el a temetőlátogatást, így a Búza téri piacon is mérséklődött a tömeg. Viszont a kínálat nem csökkent vágott és cserepes virágok, illetve koszorúk tekintetében sem a tavalyihoz képest, és az árfekvés is hasonló maradt.

Inkább élő, mint művirág

A virágpiacon jártunk a hétvégén, eladókkal és vevőkkel beszélgettünk.

– A temetőlátogatók előnyben részesítik az élő virágot a művirággal szemben. Idén is a krizantém, a rózsa és a bogyós kiegészítőink a legkeresettebbek – mondta Nagy Alexandra virágkereskedő. – Most éppen egy tobozalapú élő virágos sírdíszt készítek, a koszorúk mellett ezek is egyre népszerűbbek. Az emberek sokszor hajlandóak nagyobb összeget kiadni az igényesebb, minőségibb áruért, annak ellenére, hogy járvány van. Viszont az feltűnt, hogy most jobban elhúzódik, több hétvégére a mindenszentek, ezért a jelenlegi csendesebb. Már a 23-ai hétvégén is sokan kijöttek a virágpiacra. Nem egy ember szájából hallottuk, hogy minél hamarabb le szeretnék tudni a megemlékezést, hogy ne a legnagyobb tömegben kelljen emlékezniük. November 1-je után azonban már kevés kuncsaftra számítunk.

A cserepes jobban megy

A Búza téri piac fedett részéről az őstermelői részleg felé sétáltunk tovább.

– Már két hete itt vagyok, de úgy veszem észre, hogy idén kevesebben jöttek ki a piacra. A járvány visszafogta az embereket – fejtette ki Sűrű Károlyné őstermelő. – A törzsvásárlóink nagyon szeretik a természetes anyagokból – makkból, gesztenyéből, szárított virágból – készült kicsi és nagyobb koszorúkat is. A vágott virágot viszont egyre nehezebb eladni, mert rengetegen árulnak cserepeset. Némelyek még Lengyelországból is hoznak, amit mi helyi termelők nehezményezünk.

Hatalmas a választék

A Búza téri piacon ilyenkor olyanok is megfordulnak, akik távolabbi vidékekről látogatnak Miskolcra elhunyt szeretteikhez.

– Alapvetően koszorút szeretnénk venni, de hatalmas a választék itt a virágpiacon, úgyhogy nehéz dönteni – fejtette ki Poroszkai Zoltánné. – Persze emellett krizantémot és mécsest is nézünk a nővéremmel, aki most érkezett Budapestről. A maszkviselést lassan megszokjuk, úgyhogy az nem befolyásol minket abban, hogy mennyi időt töltünk itt. Sajnos kevés hozzátartozónk él már, úgyhogy fontosnak tartjuk ezt az ünnepet. Szeretnénk megadni a módját, de még éppen a pénztárcánknak megfelelően. Hernádnémetiből jöttünk, és Miskolcon kívül a szirmabesenyői, kesznyéteni és szirmai temetőbe megyünk tovább.

– Inkább az élő, idénynek megfelelő virágokat kedvelem, de mécseseket és koszorút is előfordul, hogy itt vásárolok, bár idén nagyon drága minden – fűzte hozzá egy hölgy, kérve: Erzsike néninek nevezzük a cikkünkben. – A bevásárlás után a Szentpéteri kapui temetőbe látogatok majd el, aztán utazom tovább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe. Sajnos az idei évben nem tudunk találkozni a családtagokkal a járványhelyzet miatt. Nehéz megélni, hogy az ember nem ölelheti meg a rokonait, hanem csak távolról üdvözölhetjük egymást.

(A borítóképen: Tyukodi Panni eladó a miskolci Búza téri piacon, a sírkertbe kínált virágok között)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában