koronavírus

2020.11.24. 14:00

Keddtől újra bevezették a védett idősávokat

A kormány elfogadta az Idősek Tanácsa javaslatát – két órát kap kizárólagosan a bevásárlásra ez a korosztály.

Fotó: Bujdos Tibor

Vásárlási idősávot kapnak az idősek, közölte hétfőn a Kormányzati Tájékoztatási Központ: kedd nulla órától hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 9–11 óra között, illetve hétvégén (szombaton és vasárnap) 8–10 óra között csak a 65 év felettiek léphetnek be az élelmiszerüzletekbe, a drogériákba (illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut, valamint higiéniai papírterméket árusító üzlet) és a gyógyszert, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzletbe (gyógyszertár). Az idősek a védett idősávon kívül is szabadon vásárolhatnak az említett üzlettípusokban.

Az idősek védelme a járvány felfutásával kiemelten fontos, hiszen a vírus gyakorlatilag minden magyar településen jelen van, ráadásul az időseknél és a krónikus betegeknél nagyobb a kockázat a fertőzés súlyosabb lefolyására – indokolta a központ, hogy miért fogadta el a kormány az Idősek Tanácsa javaslatát.

Az Idősek Tanácsának tagjai kezdeményezték a vásárlási idősáv bevezetését. A tavaszitól eltérően viszont a három órát kettő vagy egy órára csökkentenék. A generációk közötti feszültség elkerülésének érdekében olyan időpontot választanának, amikor lényegesen kisebb a boltok forgalma. Továbbá az idősávtól függetlenül szorgalmazzák, hogy az idősek a számukra fenntartott időn kívül is, bármikor szabadon vásárolhassanak.

„Maximálisan elegendő”

A javaslattétel után a kormányfő a közösségi oldalán bejelentette, hogy az új rendelet szerint az idősek bármikor vásárolhatnak, hétköznap 9 és 11, illetve hétvégén 8 és 10 óra között azonban csak ők tartózkodhatnak a boltokban.

A Búza téri piac eladói közül többen is egyetértenek a javaslattal. Zsuzsanna elmondása szerint nagyon sokan vannak az idősebb korosztályból, akik csak sétálnak, nézelődnek a piactéren.

– Van, aki egyáltalán nem vesz semmit, mégis órákat tölt a standok között, mondjuk a fiatalok közül is vannak, akik csak ténferegnek. Azt tartanám célravezetőnek, ha mindenki a lakhelyéhez közel eső boltban szerezné be a szükséges élelmiszereket, a nap hátralevő részében pedig érvényesülne a „maradj otthon!” szlogen – véleményezte Zsuzsanna.

Böbe sem tartja rossz ötletnek az Idősek Tanácsának felvetését.

– Kifejezetten jó meglátás, hogy három óráról kettőre csökkentenék az idősek vásárlására szánt idősávot. A koronavírus-járvány első hulláma idején is beszélgettünk már erről az eladótársakkal. A háromórás idősáv egyik részében bevásároltak az idősek, aztán üresjáratok következtek. Arra pedig nem volt lehetőség, hogy a reggeli forgalom miatt még egy munkaerőt biztosítsunk és tartsunk fent. Egyébként a jelenlegi forgalom nagymértékben megcsappant, sokkal kevesebben járnak piacra. Csak találgatni tudjuk az okát, lehet, hogy a vírus miatt, vagy a hidegebbre forduló időjárás okozza ezt, mindenesetre érezhető a változás – osztotta meg lapunkkal tapasztalatait az eladó.

Az egyik üzletlánc vezetőjének meglátásai alapján az idősáv bevezetése feszültséget eredményezhet. Bár egyelőre még minden bizonytalan, örültek, amikor tavasszal, az első hullám végén eltörölték többek kötött ezt az intézkedést is.

– A járvány második hulláma már két hónapja, hogy berobbant. Sokan haltak meg, az elmondások alapján 90 százalékuk idős személy. Ami a kétórás vásárlási sáv elrendelését illeti, ez is valami. Meglátásunk szerint a két óra maximálisan elegendő, viszont a védelem és az elkülönítés eredménytelen lesz, így hogy az idősek bármikor leszaladhatnak egy kiló lisztért. Továbbra is mindenki a saját felelősségére van bízva – mondta egy nyugdíjas házaspár, Judit és László.

(A borítóképen: A kezét fertőtlenítő vásárló az egyik miskolci üzlet bejáratánál – a keddtől újra bevezetett védősáv az idősek egészségének megóvását szolgálja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában