turizmus

2020.11.03. 07:00

Hotelből albérlet a túlélésért

A vidéki szállodák még bízhatnak a hazai vendégekben, most a nullszaldó is jobb a semminél.

Hegyi Erika

Budapest 2020.09.15. Hotel Vision Budapest Egy nagymúltú épület újulhatott meg a Belgrád rakparton a Market Építő Zrt. munkája nyomán. foto: Kallus György/Világgazdaság

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Kallus György

Az ország egyes szállodái úgy próbálják túlélni a járvány miatt csökkent forgalmukat, hogy szobáikat albérletbe adják ki néhány hónapra. Ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy valahogyan átvészeljék a megszorításokkal teli időszakot.

A megyénkbeli szállodáknak sem kedvez a koronavírus-járvány, de mint kiderült, albérletté váláson még nem gondolkodtak.

Vidéken pihennek

Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa kifejtette, lényeges különbség van a nagy fővárosi szállodák és a kisebb vidékiek között. A budapesti nagy hotelek ugyanis főleg a külföldi vendégek számára épültek. Ők azonban most egyáltalán nem jönnek, tehát ezek a hotelek valóban komoly problémákkal küzdenek. A vidéki szállodák viszont elsősorban a hazai vendégeket várták és várják most is. Mivel külföldi utazást alig vállalnak be a magyar turisták, igyekeznek vidéken eltölteni a szabadidejüket. Így a vidéki szállodák közel sincsenek olyan nehéz helyzetben, mint a fővárosiak.

– Amikor arról hallottam, hogy egyes hotelek albérletté alakultak, elgondolkodtam a dolgon. Arra jutottam, hogy ez a megoldás egyáltalán nem szerencsés. Az albérletkeresők a társadalom más rétegét jelentik, mint a szállóvendégek. Kétcsillagos szállodát talán nem kockázatos kiadni albérletbe, de a 4 vagy 5 csillagosokat már igen. Hiszen ezekben a hotelekben sokkal nagyobb a luxus, azaz magas színvonalú ellátással rendelkeznek. Ha az ott lakó albérlők ezt lelakják, óriási ráfordítással lehet csak helyrehozni a károkat, felújítani a szobákat. Tehát azt mondom, hogy amíg lehet, ezt a megoldást elkerülném. Pillanatnyilag lehet, hogy túlélést jelent egy-egy hotelnek, de középtávon óriási károkat okozhat, amikor majd újraindul az élet. Márpedig újra fog indulni! – tette hozzá bizakodva Barkóczi István.

Néhány napra

Elmondta azt is, hogy a vendégek jelenleg nem mernek hosszú távon gondolkodni. Két-három napra elugranak valahová pihenni, így Miskolcra is. A City Hotel jelenleg nullszaldós, néhány hónapig így is lehet működni, mivel a fenntartásra és a bérekre elég a bevétel.

– Azonban ha holnap vagy a jövő héten például bejelentenék a kijárási tilalmat vagy más, a szállodákat is érintő szigorítást, akkor nagy baj lesz. Akkor bizony el kell gondolkodnom, hogy mi legyen az alkalmazottakkal, a tartalékainkat ugyanis már tavasszal feléltük. Úgy gondolom, a jövőben még vár ránk ilyen kritikus időszak – fogalmazott a hoteltulajdonos.

A sátoraljaújhelyi Hotel Hunor tulajdonosa, Huszág Lajos is úgy látja, hogy most azoknak a szállodáknak nagyon nehéz, amik a járvány előtt főleg Nyugat-Európából fogadtak közép- és felső kategóriás igényekkel rendelkező vendégeket. Mivel ők most nem jönnek, a 4 és 5 csillagos, fővárosi szállodák üresen maradtak.

Ahol kevesen laknak

– A vidéki szállodákat is érintik a járvány miatti szigorítások, de korántsem annyira, mint a fővárosiakat. Mi például alapvetően a belföldi turisták fogadására rendezkedtünk be. Tartunk egy bizonyos árszínvonalat, mert ezzel lehet biztosítani, hogy kulturált vendégek foglaljanak. Az a tapasztalat, hogy főleg gyermekes családok látogatnak el hozzánk. Azonban ma már a szállodai szoba és az ebéd önmagában nem vonzó, csak ezért nem fog hozzánk látogatni senki.

A turistáknak szükségük van a pluszra, azaz színes, izgalmas programokra. Szerencsés helyzetben vagyunk, mert Zemplén gyönyörű. Komoly fejlesztések folynak évek óta a térségben. Talán a járvány is kedvez egy kicsit nekünk, hiszen a fővárosból az emberek ezekben a hónapokban szívesebben jönnek olyan városba, ahol nem lakik túl sok ember. A forgalmunk most is kiváló, épp bővítés folyik nálunk, újabb 15 szobát építünk, úgyhogy albérletben nem gondolkodtunk – sorolta megkeresésünkre Huszág Lajos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában