Halottak napja

2020.11.02. 11:00

Halottaikra emlékeztek a sírkertek látogatói

A miskolci tömegközlekedési eszközökön nem alakult ki tömeg a halottak napi hétvégén.

Detzky Anna

Fotó: KI

Az idei mindenszentek nyugodtabban telt a tavalyihoz képest. Tekintettel a járványhelyzetre, az emberek közül többen, különösen az idősek és a betegek úgy döntöttek, más hétvégéken látogatnak ki a temetőkbe vagy otthon maradnak, így a tömeg jobban eloszlott. Viszont a legtöbben fontosnak tartották, hogy valamilyen módon idén is megemlékezzenek halottaikról, különösen, akiknek a közelmúltban hunyt el a hozzátartozójuk. A koronavírus jelenléte mindannyiunk számára közel hozta a halál jelenlétét, talán ott is, ahol a halottak napjával eddig egyáltalán nem foglalkoztak.

A forgalomról személyes tapasztalatunk alapján elmondhatjuk: az MVK Zrt. rásegítő buszokkal támogatta a halottakra emlékezőket szombaton és vasárnap.

A járatokon nem tapasztaltunk a hétköznapinál nagyobb tumultust. Az avasi és a Deszkatemetőben szombat este nyolckor már egy lélekkel sem találkoztunk, és a megszokottnál kevesebb mécsest, gyertyát láttunk. Ellenben az avasi műemlék temetőben megcsodáltuk a gyertyafénybe öltözött sírok látványát.

Kevesen hordtak maszkot

Vasárnap délelőtt az istentiszteletek után ezzel szemben sokan kilátogattak a Deszkatemetőbe, hogy leróják kegyeletüket eltávozott szeretteik előtt.

A katolikus halottak napjával szemben a református egyházban gyászolók vasárnapja néven illeték az ünnepnapot. Mindenhol nagy halom virággal, koszorúkkal díszítették fel a sírokat.

Az ünneplőkre a rendészet munkatársai ügyeltek, párban járva.

Az általunk meglátogatott helyszínek közül a Mindszenti temető bizonyult a legnépesebbnek, de messze nem mindenki viselte a maszkot.

A látogatók között esetenként a másfél méteres távolság sem tudott megvalósulni. Krisztus keresztje előtt idén is sorban gyertyagyújtással tisztelegtek a hívek, ahogy az urnás részleg előtt is sokan álldogáltak.

A városban pedig megemlékeztek a híres mentőkutyáról, Mancsról is, akinek a szobrát szintén elborították a virágok és mécsesek.

(A borítóképen: Feldíszítették a sírokat mindenszentek hétvégéjén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában