Gyermekjogok Világnapja

2020.11.20. 09:00

Gyermekek Világnapja: a kék szín üzenetet hordoz

Az UNICEF Magyarország útjára indította Ismerd fel és tegyél ellene című kampányát.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

A Gyermekek Világnapján alkalmából, november 20-án, 14 órától online tartalmakkal készülnek, beszélgetések során járják körbe a témát. Szó lesz például az otthonról hozott mintákról, az iskolai és gyermekotthoni erőszakról, a gyerekeket gyakran érintő online szexuális zaklatásról. Emellett a világnap estéjén 9 városban két tucat ikonikus épület kap kék díszkivilágítást, így hívva fel a figyelmet a gyermekjogok fontosságára. Többek között kék fényben úszik majd a Szabadság-szobor, a Müpa, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egy-egy épülete, a Fővárosi Állat- és Növénykert Biodómja továbbá Debrecenben a Nagyerdei Stadion, a Nagyerdei Víztorony, a tatai Fellner Jakab Kilátó és a székesfehérvári MOL Aréna Sóstó.

Öltözzünk kékbe!

Az UNICEF Magyarország arra kér mindenkit, hogy adományvonaluk – 136 66 – hívásával vagy egy „Teszek ellene” szövegű SMS elküldésével támogassa a kezdeményezést, valamint a gyermekbántalmazás ellen aktívan fellépőket. Pénteken öltözzünk mindannyian kékbe, osszunk meg egy képet, jelöljük az @unicefhungary oldalát és használjuk a #WorldChildrensday hashtaget, ezzel is jelezve, hogy a gyermekek biztonsága mindannyiunk közös felelőssége.

Az esemény az alábbi linken érhető el.

Veszélyforrások

A koronavírusjárvány nagy hatással van a gyerekek életére is – írta az UNICEF legutóbbi jelentésében. Bár esetükben a betegség enyhébb tünetekkel jár, hosszú távon mégis okozhat problémát az oktatásra és táplálásra gyakorolt hatása, ami a az egész generációnak jóllétét meghatározza. Henrietta Fore, az UNICEF ügyvezető igazgatója így nyilatkozott: „Az alapvető szolgáltatásokban keletkezett zavar és a növekvő szegénység jelenti a legnagyobb veszélyt. Minél tovább húzódik a krízis, annál súlyosabb lesz a hatása a gyermekek egészségére, jóllétére és táplálására.”

A több mint 80 vizsgált ország eredménye rávilágított arra, hogy 9 koronavírusban szenvedő beteg közül 1 biztosan húsz év alatti. 25,7 millió fertőzés esetén 11 százalékról beszélhetünk. Az iskolabezárások 1,5 milliárd diákot érintett, közülük 436 milliónak nem volt semmilyen hozzáférése a digitális platformokhoz. A járvány nem csak ezen a területen okoz folyamatos, komolyabb fennakadásokat, hanem az egészségügyi- illetve szociális ellátórendszerekben is. Az egészségügyben leginkább az oltóanyagok beadását, a terhesgondozást, gyermekkori fertőző betegségek kezelését akadályozza.

Ami az alultápláltságot illeti, több mint 250 millió öt éven aluli gyerek nem jut hozzá a potenciálisan életmentő vitamin kiegészítőkhöz. Többek között ez is eredményezheti az öt év alatti gyermekek halálát, valamint a halva születések gyakoriságát.

Az UNICEF a számok ismeretében arra kéri a kormányokat, illetve partnereit, hogy lehetőségeikhez mérten segítség felszámolni a digitális különbségeket, tegyék egyenlővé az egészségügyi szolgáltatások, ivóvíz, táplálék elérhetőségét, próbálják visszaszorítani a növekvő gyermekszegénységet , megszüntetni a katasztrófahelyzetet, illetve csökkentsék a fegyveres konfliktus áldozatául esett családok számát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában