beruházás

2020.11.04. 20:00

Felújítás a „huszonhatoson”

Olyan szakaszokat aszfaltoznak ezekben a napokban, amelyek a korábbi nagyobb felújításnál kimaradtak.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Ezekben a napokban az autósok részéről a szokásosnál is nagyobb körültekintésre van szükség Dubicsány térségében, hiszen megkezdődött a 26-os számú főút felújítása a falu és a vasúti átjáró között. Jelenleg az egyik sávon lehet közlekedni, a forgalom helyszíni irányítás mellett zajlik. A beruházással kapcsolatban megtudtuk: több mint hetvenmillió forintot fordít a közútkezelő a kivitelezésre, a korábban kimaradt szakaszt teljesen új, aszfaltos burkolattal látják el.

1,2 és további 1

– A Magyar Közút Nonprofit Zrt. saját üzemeltetési forrásból kívánja leaszfaltozni azokat a részeket, amelyek a nagyobb fejlesztés idején kimaradtak – mondta el Peiker Tamás, a társaság megyei igazgatója. – Első lépésben megkezdődött a kivitelezés a vasúti átjáró és Dubicsány között, de a falu másik végén, Putnok irányába is zajlik már a munka. Ez a két rész összesen 1,2 kilométer hosszú, de ha az időjárás kegyes lesz hozzánk, akkor igyekszünk a kivitelezést befejezni Dubicsány átkelési szakaszán is, ami további egy kilométert jelent ezen a részen.

Peiker Tamás hozzátette: ahol a burkolatszéleken megsüllyedt az út, ott ezt kibontották, majd a cég dolgozói gyakorlatilag egy pályaszerkezet-cserét hajtanak végre. Mégpedig azért, hogy a jövőben a lehető legtovább jó állapotban maradjon a burkolat, ha megkapja az új aszfaltréteget. Az aszfaltozás már megkezdődött, hiszen a külső hőmérséklet ezt lehetővé teszi ezekben a napokban.

Félpályás lezárás

– Megyei szinten, egy időben számos helyen vagyunk jelen, folyamatosan haladunk ezekkel a tervezett munkákkal – fogalmazott Peiker Tamás. – Jelenleg az esőzés jelent hátráltató tényezőt, de bízom benne, hogy ebből a szempontból is javul a helyzet, így mindenhol határidőre be tudjuk fejezni a tervezett kivitelezést. Dubicsány esetében félpályás útlezárást alkalmazunk, komolyabb torlódásra nem kell számítani. Néhány perces várakozást azonban mindenki kalkuláljon be, amikor elindul, különösen csúcsidőben, a reggeli és a délutáni órákban. Nagyon sok utat szeretnénk a jövőben leaszfaltozni, a 26-oson is bőven találunk olyan részeket, amelyekre ráfér a felújítás. Ez természetesen pénzkérdés, ha sikerül előteremteni a forrást, akkor nem lesz akadálya a további kivitelezésnek sem.

Kiírták a közbeszerzést

A borsodi megyeszékhelyt, valamint a bánrévei határ­átkelőt összekötő, majd’ 45 kilométeres másodrendű főközlekedési úton belátható időn belül újabb modernizációt hajtanak végre, amely jótékony hatással lesz a zsúfoltságra, és valamelyest a menetidőt is megrövidítheti. Ezzel kapcsolatban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője elmondta: kiírták a közbeszerzést a Sajószentpétert és Berentét elkerülő szakasz megépítésére, amely gyorsabbá tenné és időben lerövidítené a Miskolcra való eljutást. A közúthálózati fejlesztést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálja. A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint a cégeknek a kivitelezésre a tegnapi napig lehetett jelentkezni.

(A borítóképen: Haladnak a munkálatok)

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában