egészségügyi ellátás

2020.11.09. 16:00

Félszázezer ember egészségügyi ellátásáról gondoskodnak Szerencsen

A cél az, hogy a vizsgálatokra ne Miskolcig utazzanak a helybéliek.

Novák Krisztina

20200930 Szerencs fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Riport: dr. Bobkó Endre a Szántó J. Endre Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézet igazgató főorvosa.

Fotó: Bujdos Tibor

Harminc éve adták át az önkormányzat tulajdonában lévő Egyesített Szociális és Egészségügyi Intézetet Szerencsen. Átfogó felújítását nyolc évvel ezelőtt végezték el. Ennek köszönhetően lehetőség nyílt struktúraváltásra és -bővítésre is.

Három járás lakosai

Dr. Bobkó Géza, az intézmény igazgató főorvosa 1991 októberétől áll az intézmény élén – 50 000 ember egészségügyi ellátásáról gondoskodnak.

– Idetartozik a Szerencsi járás egésze és bizonyos ellátások tekintetében a Gönci- és a Tokaji járás egy része is – ismertette az igazgató főorvos. – Ennek következtében évente 160 000 orvos-beteg találkozó van, ezt 140 dolgozóval bonyolítjuk le. Ma már elmondhatjuk, hogy 31-féle szakrendelési szolgáltatással rendelkezünk, valamint egynapos sebészetet működtetünk és a kórházi bennfekvéseket kiváltó kúraszerű ellátást is végzünk.

Amennyiben magasabb szintű ellátásra van szükség, akkor a betegeket természetesen továbbküldik Miskolcra, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei központi kórházba vagy más, kompetens országos intézménybe.

Mivel követték az egészségügy átalakulását, az elsők között indították be a vállalkozói jogviszonyt és a részfoglalkozások működését, ezért minden szakterületen rendelkeznek szakorvossal, ami nem túl gyakori a hasonló típusú intézmények esetében.

Korszerű felszereltség

– Bevezettük az egynapos sebészetet, a kúraszerű ellátást, van külön szemészeti műtőnk a legmodernebb svájci felszereléssel, valamint kardiológiai, gasztroenterológiai és sportorvosi szakrendelésünk – sorolta dr. Bobkó Géza. –

A limitnél mindig több beteget látunk el. Tavaly – köszönhetően az állam döntésének – a meghatározott feletti kezeléseket utólag, év végén arányosan kifizette a biztosító, ami esetünkben 84 millió forintot jelent. Van olyan megkötés, hogy az összeg nagy részét orvosi műszer- és eszközfejlesztésre kell költeni.

Ennek köszönhetően nemrégiben átadtak egy szívultrahang-készüléket, egy nagy tudású endoszkópos tornyot a gyomor- és béltükrözéshez, két darab 24 órás EKG-t a belgyógyászaton és egyet a sportorvosi szakrendelésen. Ezenkívül vásároltak még 24 órás ABPM-készüléket a belgyógyászatra, vizsgálóágyat a nőgyógyászatra, tehát szükséges, korszerű és modern eszközöket, és ezek csak a nagyobb műszerek, hiszen számtalan kézi eszközre is szükség volt – tudtuk meg az igazgató főorvostól.

Átirányítás és felfüggesztés

A jelenlegi helyzettel kapcsolatban dr. Bobkó Géza igazgató főorvos elmondta: a koronavírus-járvány nagyon nagy feladat elé állítja a magyar egészségügyet. Mivel megyénkben is napról napra emelkedik a fertőzöttek száma, ez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház orvosait és szakdolgozóit rendkívüli módon igénybe veszi.

– Eljutottunk arra a pontra, amikor már segítség nélkül nem tudják ellátni a betegek ápolását – tájékoztatott. – Ennek következtében sor került a régóta hangoztatott kirendelésre, vagyis a más munkáltatónál történő munkavégzésre. Felsőbb utasításra intézetünk 11 dolgozóját átirányítottuk november 2-tól a megyei kórház Csabai kapui telephelyén lévő betegek ellátására. Nővéreink tudomásul vették, hogy most máshol van szükség a munkájukra, és legjobb tudásuk szerint igyekeznek helytállni a jelen körülmények között.

Hozzátette, hogy sajnos az ESZEI alkalmazottait sem kíméli a járvány, jelenleg 12 dolgozó van betegállományban a 38 főt számláló szakdolgozói létszámból.

– A most kirendelt tizenegy fővel szintén csökkent az asszisztensi létszámunk, így kétségessé válik, hogy a továbbiakban a maradék létszámmal, az összes szakrendelésünket az eddigi óraszámban, és a korábbi színvonalon tudjuk-e a működtetni – hangsúlyozta az igazgató főorvos. – Egyelőre november 1-től az ESZEI szerencsi intézményében az alábbi szolgáltatások felfüggesztésére került sor: egynapos sebészet, kúraszerű ellátás, fizioterápia, gyógytorna és gyógymasszázs.

(A borítóképen: Dr. Bobkó Géza: ma már elmondhatjuk, hogy 31-féle szakrendelési szolgáltatással rendelkezünk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában