jön a tél

2020.11.16. 14:00

Este a hajléktalanok is behúzódnak

Az átmeneti szállóra csak két negatív teszt­tel lehet bejutni, de a teszt ingyenes.

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Szigorú szabályok vonatkoznak a hajléktalan emberekre is a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt. Talán az egyik legfontosabb, hogy az átmeneti szállásra csak két negatív teszttel lehet bekerülni.

Duberné Dunaveczki Évától, a Magyar Vöröskereszt miskolci Hajléktalanokat Gondozó Központjának intézményvezetőjétől megtudtuk, a tesztelés probléma nélkül zajlik. Akik kórházból kerülnek hozzájuk az átmeneti szállásra, nekik eleve megvan a szükséges eredményük, aki pedig úgymond az utcáról szeretne bekerülni, számára az intézmény háziorvosa rendeli meg a tesztelést. Ez a hajléktalanok számára teljesen ingyenes. Az eredményre természetesen várni kell néhány napot, de addig a gondozott igénybe veheti az éjjeli menedékhelyet. Sőt most lehetőségük van egy alacsony küszöbű szolgáltatásra is, ami elkülönített helyet jelent az intézmény más részlegeitől.

Maszk bőven van

– Gondozottaink tisztában vannak az új járványügyi szabályokkal, folyamatosan tájékoztatjuk őket a kijárási tilalomról és a maszkviselés előírásairól. Vannak olyan hajléktalanok, akik romos épületekben, egyéb helyeken húzzák meg magukat, ők este már behúzódnak oda, tehát az utcán vagy a tereken nem lehet velük találkozni. Történhet persze olyan, hogy valaki újonnan válik hajléktalanná. Ilyenkor a rendőr, a rendész vagy bármelyik járókelő bejelentést tesz a diszpécserszolgálathoz. A diszpécser értesíti az utcai gondozószolgálatot, a krízisautó pedig a megfelelő intézménybe szállítja a hajléktalan embert – sorolta az intézményvezető.

Elmondta azt is, hogy maszkot minden gondozottjuknak tudnak biztosítani. Tavasszal bőven kaptak maszkot a Magyar Vöröskereszt országos központjától, de a Szociális és Gyermekjóléti Főigazgatóság is rendszeresen osztott, és most is kapnak folyamatosan. Sebészi maszkot szintén adnak az embereknek, de a Vöröskereszt varrodájában textilmaszkok készülnek, ebből is el tudják látni a gondozottakat és az intézmény munkatársait.

– Van olyan lakónk, aki igényes, és kimossa a textilmaszkját, mert ő azt szereti hordani, mások inkább az eldobható, sebészit választják. A mosásra minden lehetőségük megvan az intézményben – jelezte az intézményvezető.

Este behúzódnak

Az Ózdi Átmeneti Szállás részlegvezetőjétől, Jene Andrástól azt tudtuk meg, hogy a szállásra bekerülés ugyanúgy történik náluk is, mint Miskolcon. Amíg az emberek a tesztre várnak, addig az éjjeli menedékhelyen tartózkodhatnak, mert oda nem kötelező a két negatív eredmény. Az átmeneti szálláson jelenleg 37 ember lakik, és közülük egy ember került be a szigorú szabályok alapján. A többieknek nem kellett teszt, hiszen ők korábban is bent laktak. Sebészi maszkkal is rendelkeznek bőven, a város polgármestere mosható, textilből készült védőeszközt is biztosított.

Két koronavírusos

A részlegvezető jelezte, Ózdon 6-8 olyan ember él, akik valamilyen elhagyatott épületben, hétvégi házban húzzák meg magukat. Őket a munkatársak tájékoztatták, hogy este 8 után kijárási tilalom van, úgyhogy este behúzódnak szerény hajlékukba.

Miskolcon a Napfényt

Az Életnek Alapítvány is foglalkozik hajléktalanellátással. Végh András szakmai vezető lapunknak elmondta, eddig hozzájuk is egy ember került be tesztelés után az átmeneti szállásra. Többen is jelentkeztek, de ők végül nem csinálták végig a tesztelési procedúrát. Az egészségügyi centrumuknak van két darab kétszemélyes konténere, a gondozottak itt várják meg, amíg megérkezik a tesztek eredménye. A már bent lakó embereket kérték, hogy csak a legszükségesebb esetben menjenek ki, bevásárlás vagy munkavégzés céljából annak érdekében, hogy csökkenjen a fertőzésveszély. Eddig két gondozottjuk lett koronavírusos, őket kórházba szállították, majd amikor meggyógyultak, visszamehettek az átmeneti szállásra, sorolta a szakmai vezető.

(A borítóképen: Hajléktalanok Miskolcon – még februárban. Vannak, akik romos épületekben, egyéb helyeken húzzák meg magukat)

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában