Avas szálló

2020.11.26. 09:00

Befektetőt ígérnek az Avas szállóra, de meg sem hirdette még a város

Veres Pál polgármester bejelentette, hogy a Mathias Corvinus Collegium Alapítvánnyal tárgyal az Avas szállóról. A miskolci baloldali képviselők nem biztos, hogy örülnek a hírnek.

20200807 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Az Avas szálló épülete Miskolcon a Széchenyi utcán.

Fotó: Vajda János

Online konzultációt kezdeményezett Veres Pál a miskolci pártoknál, melyen többek között arról is szó lesz, hogy támogatják-e az Avas szálló eladását. A kiküldött napirendi javaslatok között szerepel az egykori Avas szálló elidegenítésére vonatkozó döntéskérő indítvány, amely alapján a polgármester versenyeztetési eljárást indíthat az ingatlanra.

Idő előtti rendkívüli bejelentés

Rendkívülinek nevezett bejelentést tett még kedden este Veres Pál polgármester közösségimédia-oldalán, ahogy ő fogalmazott: „a jól elvégzett munka eredményéről” számolt be. Azt mondta: az elmúlt évtizedekben a város szégyenfoltjának nevezett épület új gazdára lel, és azt is hozzátette, hogy már befektető is van az ingatlan hasznosítására. Bejelentésében megnevezte a Mathias Corvinus Collegiumot mint az új gazdát, és egyben azt is elmondta a választópolgároknak, hogy az egykori szálló tehetséggondozó központ lesz általános és középiskolások számára.

A csütörtök délelőtt a miskolci pártok elé kerülő indítványban pedig az olvasható, hogy a közel ötezer négyzetméter alapterületű ingatlan elidegenítéséről kétfordulós versenyeztetési eljárás keretében döntenek majd. Az indítványból – a becsatolt ingatlanforgalmi értékbecslés alapján – kiderül, hogy az ingatlanegyüttes piaci forgalmi értéke 360 millió forint+áfa. Az értékbecslést a november 10-ei helyszíni szemle alapján készítette a szakértő. Veres Pál kedd esti bejelentése fényében pedig egyszerű értelmezni az értékbecslésben megfogalmazott hasznosításra vonatkozó javaslatot: „Az ingatlan egésze kiválóan alkalmas lehet egy színvonalas oktatási intézmény vagy államigazgatási épület kialakítására.”

A Fidesz–KDNP visszavásárolta

Mint ismert: az egykori Avas szálló 1997-ben került magánkézbe, amikor a MultiCasa-Consulting megvásárolta, és azt vállalta, hogy 1999-re felújítja az ingatlant. Az önkormányzat a meg nem kezdett kivitelezés miatt pert indított, 2005-ben pedig a felújításra vonatkozó határidőt kitolták 2009-re. Egy 2008-ban a közgyűlés elé terjesztett polgármesteri javaslat (Káli Sándor, MSZP–SZDSZ vezette akkor a várost) szerint az ingatlangazdálkodásért felelős egykori MIK Zrt. a város önkormányzatának képviseletében egyeztető tárgyalásokat folytatott az Avas szálló épületének többségi tulajdonosával, a MultiCasa Kft.-vel, és a még az ingatlanban önkormányzati tulajdonban lévő Kossuth mozi helyiségeit is „odaadta” a többségi tulajdonosnak. Ezzel az egész épület tulajdonosa a MultiCasa lett, és az épület kikerült az önkormányzat tulajdonából. 2010 augusztusában szintén a közgyűlés elé került egy polgármesteri javaslat (még mindig Káli Sándor jegyezte), amelyben a közgyűlés hozzájárult ahhoz: a szálló teljes körű felújításának a határideje 2011. március 31-éig meghosszabbodjék.

Az épület kálváriája akkor fordult meg, amikor 2013-ban a MultiCasa Consulting felszámolás alá került, az Avas szállót pedig a Fidesz–KDNP vezette város visszavásárolta. A romos, elhanyagolt belvárosi ingatlan 2015-ben került újra önkormányzati tulajdonba. A városvezetés azóta folyamatosan keresett befektetőket.

Hogy látják a frakciók?

Az Észak megkereste a frakció­vezetőket, hogy mit szólnak az értékesítéshez. Nagy Ákos, a Fidesz-frakció vezetője elmondta, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben a közgyűlés nem működhet, minden döntést a polgármesternek egy személyben kell meghoznia. A pártoknak a pandémiára tekintettel valóban kell konzultálni, azonban főleg a járvánnyal kapcsolatos kérdésekről. Ehelyett a városvezetés zömében privatizációs ügyekről, adórendeletekről szeretne tárgyalni, amivel ők nem értenek egyet. Az Avas szálló ügyében azt hangsúlyozta: a Fidesz–KDNP-frakciószövetség már hónapokkal ezelőtt privatizációs stop bevezetését javasolta, és kérte a polgármestert és a közgyűlést, hogy ne adják el a város értékes ingatlanait. Nagy Ákos hozzátette: ha azonban a leendő vevő egy nonprofit alapítvány, melynek tevékenysége a miskolciakat szolgálja, a vételi szándék elfogadható.

– Erről azonban még korai lenne beszélni, hiszen sem a pályázat részletei, sem a pályázók személye és ajánlatuk nem ismert még, így a polgármester is legfeljebb várakozó állásponton lehet, mint ahogyan mi is várjuk, hogy a részletek ismeretében dönthessünk a javaslat támogatásáról – mondta az Északnak Nagy Ákos.

Simon Gábornak, a Velünk a Város frakció vezetőjének is feltettük a kérdést: támogatja-e a frakciójuk az Avas szálló eladását, illetve mit szólnak a feltételezett ajánlattevő személyéhez. Az Észak-Magyarország lapzártáig válasz nem érkezett.


Terjeszkedik az elitképző

A baloldali sajtó által keresztény-konzervatív elitképzőnek nevezett Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) kuratóriumi elnöke Orbán Balázs, aki a Miniszterelnökséget vezető miniszter helyettese. Nem Miskolc az egyetlen fejlesztési célpont, mert a jövőben mind a 19 megyeszékhelyen és további 16 magyarlakta városban lesznek jelen Kárpát-medence-szerte, olvasható a honlapjukon. Tudni kell azt is, hogy az MCC már 2015-től jelen van Miskolcon.

(A borítóképen: Az Avas szálló épületegyüttese a szebb múlt emlékét őrzi)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában