pályázat

2020.11.10. 10:00

Bebringázták a kerékpárutat

Az iskolások körében népszerűsítik és tanítják a kerékpáros-közlekedést a gömöri városban.

Marosréti Ervin

Forrás: ME

Az elmúlt hónapokban megépült kerékpárút népszerű a putnokiak körében. A gömöri várost Dubicsánnyal, illetve a másik irányba Serényfalvával összekötő aszfaltcsíkot már birtokba vette a lakosság. Érdekesség, hogy nemcsak két keréken, hanem kocogásra, futásra is előszeretettel használják. A közlekedés és a sportolás mellett ugyancsak fontos szempont a biztonság. A bringások ugyanis eddig a 26-os főúton közlekedtek, amely a rendkívül nagy teher- és személyforgalom mellett sok veszélyt rejtett magában.

Éppen ezért volt fontos, amikor bő egy évvel ezelőtt aláírták a kivitelezési szerződést, majd a munka is megkezdődött. A 11 kilométer hosszú kerékpárút nagyságrendileg 660 millió forintból valósult meg.

Áttervezték a programot

– A kivitelezés már befejeződött, amit mindenki láthat, aki rendszeresen közlekedik Serényfalva és Dubicsány között – tette hozzá dr. Bárdosné Dudás Viktória projektmenedzser. – A pályázathoz kapcsolódó kommunikációs rendezvények és feladatok viszont elhúzódtak, kimondottan a vírushelyzet miatt. Első körben májusra terveztünk egy nagyobb rendezvényt, majd ezt áttettük az új tanév kezdetére, de akkor sem tudtuk megvalósítani. Szerettük volna már ekkor népszerűsíteni a kerékpáros-közlekedést, de természetesen ezek a hónapok – mint ahogyan most is – elsősorban a vírussal szembeni védekezésről szóltak, szólnak. Ezért átterveztük ezt a programelemet, hiszen az a célunk, hogy akik igénybe veszik a kerékpárutat, azok minden szempontból jól tudják használni.

Bringával bejárták

Ezért döntöttek úgy az illetékesek, hogy a gyerekek első körben a testnevelésóra, valamint szabadidős program keretében „bebiciklizik” a tizenegy kilométer hosszú szakaszt. Az egyik péczelis osztály az iskola elől indulva, Serényfalva felé vette az irányt, végigtekertek az elmúlt hónapokban elkészült aszfaltcsíkon. Ezzel egyrészt a kerékpáros-közlekedést is tanulják a diákok, másrészt egy testneveléshez kapcsolódó, szabadidős tevékenységet is folytattak.

– Jó szívvel látjuk, hogy a lakosság birtokba vette a kerékpárutat, sokan és rendszeresen használják – folytatta dr. Bárdosné Dudás Viktória. – A bringa mellett kocogásra és sétára is használják az emberek, hiszen biztonságos. Most jó tapasztalatot szereztünk, ezért a közeljövőben ezekre a kisebb rendezvényekre fogunk koncentrálni, az iskolákkal szorosan együttműködve. Emellett elkészítünk egy hatvanoldalas, színvonalas kiadványt, amelyben a kerékpáros-szövetség is szakmai segítséget nyújt számunkra. Ezt az információs füzetet is szétosztjuk a városban, hogy mindenki tisztában legyen a kerékpáros-közlekedés szabályaival. Elsősorban a diákok körében, de természetesen fontos, hogy a felnőttek, a közép- és az idősebb korosztály számára is eljussanak ezek az információk.

(A borítóképen: A kerékpárút fontos szerepet kap a putnokiak közlekedésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában