koronavírus

2020.11.12. 20:00

Az eredmény nem azonnali

Walesben a 17 napos kivételesen szigorú zárlatot a héten hétfőn oldották fel. Lassan csökken az esetszám.

Signage encouraging social distancing as a measure to combat infections of the novel coronavirus are seen on the floor at the entrance of the market in Wrexham, North Wales on November 9, 2020 as Wales emerges from a 'firebreak' lockdown. - A new set of national measures to combat coronavirus have come into force in Wales on November 9 after the country emerged from it's 17-day firebreak lockdown. Hospitality venues like pubs and cafes reopened as well as gyms, hairdressers and places of worship. (Photo by Paul ELLIS / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Amikor a legmagasabb számokat mutatta a koronavírus-fertőzöttek száma Walesben a júniusi adatok után, október 23-án szigorú zárlatot rendeltek el: bezártak többek között az éttermek, a kocsmák, a szállodák, a fitnesztermek, a könyvtárak,

a nevezetességek. A boltokban csak alapvető élelmiszereket lehetett vásárolni. A zárlatot hétfőn oldották fel, korlátozó intézkedések maradtak.

Továbbviszik a folyamatot

Sajtókonferencián hétfőn Mark Drakeford miniszterelnök arról beszélt, hogy a 17 napos időszak kemény munkával és áldozatokkal járt, de figyelmeztette az embereket: bízik benne, hogy nem ott folytatják, ahol abbahagyták, és nem dobják el a kemény munkával szerzett tapasztalatot.

A zárlat utáni korlátozó szabályozásban megmaradt, hogy maximum négyfős társaság találkozhat az éttermekben és kocsmákban, az élelmiszerboltok nem alapvető árucikkeket is árulhatnak, a távolságtartás és a maszk hordása kötelező zárt nyilvános helyeken és a tömegközlekedési eszközökön, este 10 órakor pedig az alkoholt árusító helyeknek be kell zárniuk, tudtuk meg.

Mark Drakeford azt hangsúlyozta: ezek a korlátozások továbbviszik azt a folyamatot, ami elkezdődött Walesben az esetszámok csökkentése érdekében. Hozzátette: mindenkinek arra kell gondolnia, hogy hogyan tudja a saját és a családja életét biztonságban tartani. „Ezért kell csökkenteni azoknak az embereknek a számát, akikkel találkozunk, és az időt is, amit

a társaságukban töltünk”, idézte a kormányfő szavait a nemzetközi sajtó több orgánuma.

A zárlatot követően azonnal nem láthatóak a pozitív változások, de vannak arra utaló biztató jelek, hogy a Covid–19-esetek száma csökkenni kezdett, fogalmazták meg a sajtókonferencián az egészségügyi szakemberek. Wales miniszterelnöke pedig elmondta: a zárlat előtt Walesben 100 ezer emberre 250 fertőzött jutott, a zárlat után ez a szám 220. Az is elhangzott, hogy a mozgásukban is korlátozott walesiek a 17-napos időtartam alatt jóval kevesebbet jöttek-mentek, melynek az eredménye a zárlat feloldását követően mutatkozik majd meg, magyarázták el walesi tapasztalatokat.

(A borítóképen: Távolságtartásra int a walesi sárkány)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában