Interjú: Kasznár Attilával

2020.11.26. 14:00

A terroristák járvány idején is aktívak

A biztonságtudatossággal és az emberi alkalmazkodóképességgel tud az átlagember védekezni a terror ellen, amely egyszer akár Magyarországot is elérheti a biztonságpolitikai szakértő szerint.

Kiss Daniel

Forrás: ÉM

Fotó: NEPFOISKOLA ALAPITVANY

A közelmúltban újabb támadások rendítették meg Európát, a radikális iszlamizmus pedig már a szomszédban is felütötte a fejét. A koronavírus okozta járványhelyzet látszólag le­lassította az életet, azonban a terrorista csoportok tevékenysége nem csillapodott. Kasznár Attila biztonságpolitikai szakértőt kérdeztük, aki a közelmúltbeli nizzai, párizsi és bécsi események kiváltó okairól mesélt az Északnak.

Milyen közvetlen és közvetett okok vezettek a közelmúlt franciaországi, illetve bécsi terrortámadásaihoz?

Az elmúlt időszakban a koronavírus okozta járványügyi helyzetben azt hihettük, hogy a terrorveszély csökkent. A terrorveszély nem csökkent, sőt a gazdasági visszaesés, a kijárási korlátozások, az, hogy az emberek nem tudnak munkába járni, mind okai annak, hogy nagyon sokan elveszítik munkahelyeiket. Ez elsősorban a kevésbé iskolázott réteget, segédmunkából, betanított munkából élő embereket érinti, azokat a rétegeket, amelyeket az extremista körök előszeretettel keresnek. A bevándorlóközösségek túlnyomó része pontosan ezeken a területeken dolgozik, így még inkább a társadalmi perifériára sodródnak, amely egyszer már bekövetkezett 2008-ban. Ennek eredményeképpen azt látjuk, hogy ezek a rétegek tovább radikalizálódnak. Elhittük azt, hogy a járvány leállította a világot, pedig gyakorlatilag a radikalizációs folyamatban nem ez látszik. Sőt még inkább aktívvá tette azokat a csoportokat, amelyek kereshetik azokat az embereket, akik a leginkább kárvallottjai ezeknek az intézkedéseknek, akik elveszítik a munkájukat, akik nem találják a helyüket, akik magukra maradnak, bezárkóznak. Ők mind a terrorcsoportok célpontjai. Jelezni kívántak a terrorszervezetek, hogy jelen vannak, itt vannak. Az, ami Franciaországban történik, az a terrorizmus legkegyetlenebb brutalitása, az Iszlám Állam szíriai, iraki tevékenységét idézi. Európában ez teljesen szokatlan, hasonló brutalitás előfordult már, de akkor is nagyon megrázó. Az pedig, hogy a terrorcselekmények színhelyét megpróbálták keletre exportálni, egyfajta szimbolikus kérdés. A terroristák mindig szimbólumokban gondolkodnak. Először megtámadták Franciaországot, a szabad kultúra, a szabad élet szimbólumát. Bécs a klasszikus Európa központja, tehát amikor Bécset éri támadás, akkor Európát éri támadás.

Lesznek a jövőben is terrortámadások, akár Nyugat-Európában, akár a saját régiónkban, Kelet-Közép-Európában is?

Az, hogy terrortámadások lesznek, azt kijelenthetjük. A terrorizmus él, és egyre aktívabb. A migráció ennek további alapját biztosítja. Hogy ezek a terrortámadások hol és mikor lesznek, azt nem tudjuk megmondani.

Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: Budapesten lesz az ENSZ első regionális terrorizmusellenes központja. Ez felértékeli Magyarország helyzetét a terrorellenes küzdelemben?

Ez a tény elismerése is annak a munkának, amelyet Magyarország az elmúlt tíz évben a terrorellenes harc terén produkált. Egyben elismerése annak is, hogy Magyarországnak kellő szintű háttere van ahhoz, hogy egy ilyen regionális terrorellenes műveleti központot ellásson. Mindenképpen úgy értékelem, hogy ez az ország szempontjából egy nagyon fontos lehetőség, amelynek révén a globális terrorellenes harc egy részterületének kiemelt koordinátora lehet hazánk. Másrészről egyértelműen hangsúlyoznunk kell azt is, hogy látszik a globális terrorfenyegetettség növekedése, így szükség van egyfajta olyan terrorellenes központra, amely ezt a régiót szolgálja ki, ebben a régióban koordinálja nemzetközi szinten a terrorellenes küzdelmet.

Lehetséges, hogy a jövőben Magyarországon történjen terrortámadás? Mit tehet ez ellen a magyar állam és az átlag magyar ember?

A terrortámadások elkövetése nem zárható ki. A mai globális terrorhelyzetben egyetlen ország sem mondhatja azt, hogy itt márpedig sosem lesz terrortámadás. Ugyanakkor azt látni kell, hogy Magyarország veszélyeztetettsége alacsony. Még mindig alacsonyabb, mint általában az európai országoké. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy itt sosem lesz semmiféle terrortámadás. Úgy látom, hogy Magyarország élen jár abban, hogy felvegye a harcot a terrorizmussal szemben. Létrejött egy olyan fúziós központ, amely nagyon sok kapacitást egyesít magában, ez a Terrorelhárítási Központ. Az ott dolgozók teszik a dolgukat azért, hogy Magyarország állampolgárainak biztonságát szavatolják. Az utóbbi években általuk nyilvánosságra hozott adatok azt mutatják, hogy a TEK tökéletesen működik. Nem történt itthon terrortámadás, ez sok mindent jelenthet. Mi, állampolgárok azt tudjuk tenni, hogy biztonságtudatosan élünk, és felkészülünk arra, hogy egy új világ van, amely megköveteli tőlünk, hogy céltudatosabban szűrjük a környezetünket, hogy odafigyeljünk arra, hogy mi történik körülöttünk, ahogy megszoktuk a közlekedés kihívásait az előző századfordulóhoz képest, az autókat, a villamosokat, tudunk alkalmazkodni ezekhez az új biztonsági kihívásokhoz, hiszen az ember azért lett a kimagasló faj a bolygón, mert tudott alkalmazkodni a változó környezethez, és válaszokat tudott azokra adni.


Harc a terrorizmus ellen

A nemzetközi terrorelhárítási szakemberek, titkosszolgálatok, rendvédelmi erők iszonyatos erőfeszítéseket hajtanak végre azért, hogy felszámolják a terrorszervezeteket. Látni kell, hogy ahogy a bűnözést nem lehet teljesen felszámolni, úgy ezt sem tudják teljesen kiiktatni. Mindig lesznek terroristák, és ezek a terroristák mindig tevékenykedni fognak. Amit nagyon fontos, hogy hangsúlyozzunk, hogy azok az események, amelyeket mi, egyszerű polgárok látunk, azok igazából a felszín. Mi azt látjuk, amikor valamit nem sikerül megakadályozni. Arról jóval kevesebb információnk van, hogy mennyi terrorakciót hiúsítanak meg az európai terrorelhárítási szolgálatok. Ezek az emberek nagyon kemény munkát végeznek, csak erről nem számolnak be, mert olyan kategóriába tartoznak, amelyekről ritkán adhatnak információt. Ha van egy egyszerű nyomozás, akármilyen ügyben, arról sem adnak a hatóságok tájékoztatást, csak amikor lezárják azt. Ezek is akár éveken keresztül zajló akciók, amikről nem lehet kiadni információt. Bár nagyon nagy számban akadályoznak meg terrorakciókat, természetesen mindet nem tudták, azt látjuk.

(A borítóképen: Kasznár Attila szerint Magyarország terrortámadásokkal kapcsolatos veszélyeztetettsége alacsony)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában