jön a tél

2020.11.15. 09:00

A szolgálat gondoskodik az utcán élő hajléktalanokról

Az utcai gondozószolgálat segítő munkájának kiemelt jelentősége van a téli időszakban.

Apagyi Beáta

Szeged 2019.12.12. szétnéztünk a Moszkvai körúti hajléktalanszállón képen: Balassi Sándor hajléktalan fotó: Kuklis István Délmagyarország DM

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Frank Yvette

A Hajléktalanokat Gondozó Központ munkatársainak a téli időszakban fokozottabban kell figyelniük a fűtetlen, lakhatásra nem alkalmas helyiségekben élőkre, akik idegenkednek az intézményi ellátástól. Igyekeznek meg­győzni a kint élőket, hogy legalább a hideg időben válasszák a biztonságot nyújtó ellátást. Évek óta működtetnek olyan szolgáltatást, mely könnyített feltételekkel vehető igénybe, és melyben a házirend szabályai messzemenőkig megengedőek.

Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető elmondta, hogy a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szervezete által fenntartott Hajléktalanokat Gondozó Központ Észak–Magyarország legnagyobb, hajléktalanokat ellátó intézménye. Miskolcon a központ egyedüliként biztosít nők számára ellátást, éjjeli menedékhelyeket és hajléktalanok számára szociális otthont.

– Az intézményünk alapszolgáltatásait – népkonyha, nappali melegedő, éjjeli menedékhely, időszakos férőhelyek – az ország egész területéről érkezők igénybe vehetik. A nyári időszakban 240 éjszakai férőhely áll rendelkezésre, a téli időszakban ez a szám kiegészül 58 fős időszakos férőhellyel és 15 fős alacsony küszöbű ellátással – osztotta meg az Északkal az adatokat az intézményvezető.

Kihívás elé állítva

– A járványhelyzet egy új kihívás elé állította szervezetünket, minden erőnkkel, eszközzel igyekszünk elkerülni, hogy a vírus bekerüljön az intézménybe, ahol a több mint 300 fős hajléktalan személy mellett 50 fő munkatárs és családtagjaik is érintetté válnak. A vírus második hullámának megjelenésekor korlátozásokat, szigorításokat vezettünk be, mellyel párhuzamosan a szolgáltatásaink nyitvatartási idejét növeltük – tette hozzá.

– Korlátoztuk az intézmény elhagyását, mely csak munkavégzés vagy egészségügyi ellátás céljából megengedett. A beérkezők fertőtlenítős kézmosás, testhőmérséklet-mérést követően foglalhatják el a szálláshelyüket. Az intézmény valamennyi részlegén naponta két alkalommal történik a testhőmérséklet-mérés, szigorúan megköveteljük és ellenőrizzük a személyi higiénia betartását. A felületek fertőtlenítése folyamatos, a szájmaszk használata kötelező. A népkonyha hétvégén és ünnepnap is elérhető, az éjjeli menedékhelyek 24 órás fix ágyas rendszerben működnek. A bevásárlást a munkatársak végzik, az egészségügyi szolgáltatás igénybevételére, valamint a halaszthatatlan hivatalos ügyintézésre intézményi autóval szállítjuk klienseinket – sorolta Duberné Dunaveczki Éva intézményvezető.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában