Orvosbéremelés

2020.11.01. 13:30

A magánpraxisban is megoldásra várnak

A háziorvosok úgy látják, az ő helyzetük rendezése még várat magára.

Pap Gyula

Forrás: Shutterstock/illusztráció

A Magyar Orvosi Kamara a hónap közepén megszavazott javaslata, mely szerint az állami egészségügyben dolgozó orvosok bérét egy új bértábla szerint jelentősen emelik, nagy vissz­hangot váltott ki az egészségügyben és azon kívül is.

Féloldalas szabályozás

Balázs gyermek háziorvosként értesült a hírről, illetve arról, hogy jelen pillanatban ez rájuk nem vonatkozik.

– Az, hogy így féloldalas a szabályozás, már kiderült, csak az a macerás, hogy mi nem bértábla alapján kapjuk a fizetésünket, hanem vállalkozóként magunk állapítjuk meg – fejti ki. A praxis bevételét kellene növelni ahhoz, hogy az orvos ebből kivehesse azt a bért, ami arányos az állami egészségügyben dolgozók keresetével. A finanszírozásunk két részből tevődik össze, van egy úgynevezett alapfinanszírozás, ami a rendelő fenntartását, rezsijét, egyebeket kívánja fedezni. Ez egy állandó összeg, a településtől, a rendelő elhelyezkedésétől függ, tehát nem befolyásolja az orvos agilitása, teljesítménye. A másik része a kártyapénz, ami már teljesítményfüggő abban az értelemben, hogy azt feltételezzük, hogy akinek több betege van, az többet dolgozik. Így ezen két forrás növelésével lenne megteremthető a béremelés lehetősége a magánpraxisok esetében. Az orvosok jogállása is szóba került az ügyben, már régóta próbáljuk modernizálni, de jelenleg én nem látom ennek megoldását – mondta el a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában