beruházás

2020.10.30. 19:00

Zajvédő falak a nyugalomért

Encs mellett erdősáv is épül majd az M30-as autópálya mentén.

Bódisz Attila

Forrás: ÉM

Zajvédő falakkal óvják az érintett települések lakóinak nyugalmát a most épülő M30-as autópálya mentén – jelentette be dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő szerdán.

A honatya a helyszíneket bejárva, a polgármesterekkel folytatott találkozók után az Északnak elmondta: ez egy nagyon fontos hír a helybelieknek, mivel sokan aggódtak amiatt, hogy a Miskolcot a szlovák–magyar határral összekötő úton a nagy forgalom zaja zavarja majd a mindennapjaikat. Ezt igyekszik kivédeni a mintegy 2,3 milliárd forintos beruházás – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

A részletekről szólva kifejtette: a zajvédő falak hat település, Encs, Forró, Novajidrány, Garadna, Hidasnémeti és Tornyosnémeti nyugalmát biztosítják majd, összesen közel 6,5 kilométer hosszúságban. Encs mellett három és fél kilométeres erdősávot is telepítenek – fejtette ki dr. Hörcsik Richárd. Hozzátette: a siker érdekében komoly lobbimunkát kellett végezni, amihez szakemberek segítségét kérte. Közös munkájuk eredményeként épülhetnek meg hamarosan a létesítmények.

Fejlődés és biztonság

A honatya emlékeztetett rá: az abaúji emberek 30 éves álma válik valóra azzal, hogy az M3-as autópályát az országhatárral, még tovább pedig Kassával összekötő út megépítésével belekerüljenek a nemzetközi gazdasági vérkeringésbe. Az útszakasz ugyanis része a Balkánt és a Baltikumot összekapcsoló Via Carpatia közlekedési folyosónak is. Úgy fogalmazott: „látjuk a világban azt, hogy ahol autópálya épül, ott van gazdasági fellendülés. Ez a beruházás egyrészt komoly lehetőséget rejt Abaúj fejlődése szempontjából. Másrészt tehermentesíti a régi 3-as út mentén fekvő településeket a mára szinte elviselhetetlenné lett járműforgalomtól”. A képviselő azonban azt is kiemelte: a gazdasági fejlesztés mellett továbbra is fontos szempont a helyben élők biztonsága. Ennek megfelelően az érintett 6 településen újabb zajvédelmi intézkedésekkel tudják még biztonságosabbá, így élhetőbbé tenni a pálya mentén élő emberek lakókörnyezetét – közölte.

Rámutatott: a lakosság igényeinek megfelelően újabb zajvédelmi falak felállításával egészülnek ki az eredeti tervek. Mint mondta: reméli, hogy ezek a megoldások valamennyi lakos megnyugvására és egészségének védelmére jó szolgálatot fognak tenni, és a jövő év augusztusára megépülő autópálya Encs város és térségének évtizedek óta áhított fejlődését fogja magával hozni, bekapcsolva Abaújt a gazdaság és kereskedelem nemzetközi vérkeringésébe. Az autópálya Tornyosnémeti és a határ közötti, 1,7 kilométeres szakasza már évekkel ezelőtt elkészült. Mint már beszámoltunk róla, jelenleg a Miskolc és Tornyosnémetit összekötő, mintegy 57 kilométeres szakasz kivitelezése zajlik, amely során többek közt hat, úgynevezett külön szintű csomópontot, hét alcsomópontot, valamint 25 felüljárót és 17 aluljárót is építenek. Ez jelenleg az ország egyik legjelentősebb infrastrukturális beruházása.

(A borítóképen: Dr. Hörcsik Richárd [balra] a hidasnémeti bejáráson)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában